Biciklistička tradicija Nikšića Reviewed by Momizat on . Biciklizam u Crnoj Gori počinje dolaskom prvog bicikla, krajem devetnaestog vijeka. Prvo biciklo u Crnu Goru, davne 1899. godine, donio je Ljubo Petrović Njegoš Biciklizam u Crnoj Gori počinje dolaskom prvog bicikla, krajem devetnaestog vijeka. Prvo biciklo u Crnu Goru, davne 1899. godine, donio je Ljubo Petrović Njegoš Rating: 0
You Are Here: Home » Slajdovi » Biciklistička tradicija Nikšića

Biciklistička tradicija Nikšića

Biciklizam u Crnoj Gori počinje dolaskom prvog bicikla, krajem devetnaestog vijeka.

Prvo biciklo u Crnu Goru, davne 1899. godine, donio je Ljubo Petrović Njegoš, sin Vojvode Šaka, koji je učio diplomatsku školu u Parizu. Za mali grad, od nekolike hiljade stanovnika, biciklo je predstavljalo atrakciju. Sa čuđenjem su Nikšićani gledali biciklo, nazivajući ga ‘gvozdeni konj’. Biciklo je proizvedeno u Austriji 15. janura 1895. godine. Fabrika koja je proizvodila bicikla nalazila se u Gracu. Biciklo je marke DURKOP što u prevodu znači tvrda glava. Da je tada bilo teško doći do rezervnog dijela za biciklo i servisa pokazuju pisma iz 1901. godine i iz 1904. godine, kojima se Ljubo obraćao fabrici koja je proizvela biciklo.

Novine-Biciklo

Po Ljubovim pismima, upućenim fabrici, zaključujemo da je na biciklu prvi kvar bio na lančanicima. Od velike upotrebe potrošili su se, pa je on pismom tražio da mu pošalju drugi lančanik. I dan danas na biciklu se nalazi taj ‘novi’ lančanik. Da je jedinstven pokazuje lanac koji se nalazi na biciklu, a koji odgovara zbog svoje debljine samo ovom lančaniku. Prednja vila (viljuška) na biciklu zbog gravure, koji se na njoj nalazi, ima posebnu vrijednost. Široko sedlo sa jakim amortizerima, čelični ram, kvalitetni djelovi od nerđajučeg čelika pokazuju da je proivođač imao namjeru da predstavi biciklo kao udobno prevozno sredstvo. Biciklo se i danas može vidjeti u Nikšiću, kako se vozi njemu dobro znanim putevima. Ne bi smo ni znali da je bila potrebna dozvola za biciklo, da nijesmo vidjeli Ljubovu dozvolu iz 1933. godine.

Novine-Biciklo3

Biciklo se svrstava u pedeset najboljih izuma čovječanstva, zbog svoje jednostavnosti i funkcionalnosti. Mnogi ne znaju koja je razlika u funkcionisanju dobro naštelovanog i podmazanog bicikla i loše naštelovanog i slabo podmazanog bicikla. Razlika je ogromna, kao kod naštimovanog ili raštimovanog muzičkog instrumenta. Dobro podmazan bicikl ide bez škripe, cvrčanja i trenja, jednostavno kliza i gotovo put ne dodiruje.Vlasnik dobro naštelovanog bicikla poznaje se po osmijehu, udobnom položaju na biciklu i velikoj svakodnevno pređenoj kilometraži. Vlasnik loše naštelovanog i nepodmazanog bicikla uvijek pogleduje koji to dio ‘škripi’, žali se na neudobnu vožnju i ne razumije vlasnika dobro naštelovanog bicikla kako sa osmijehom može voziti kilometre i kilometre svakodnevno. Prateći uputstva za održavanje bicikla Vaš ljubimac biće Vam zahvalan. Dobro podmazan bicikl garantuje vlasniku udobnu vožnju i osmijeh na licu.

Bicikizam je ugodna i za zdravlje korisna aktivnost. Da bi vam Vam vožnja bila što prijatnija i sigurnija obavezno se treba pridržavati osnovnih pravila. Izabrati ram odgovarajuće veličine i lijep za oči. Pogledati, opipati i provjeriti ostale djelove: kočioni sistem, sajle, točkove, glave točkova itd. A, onda posebnu pažnju obratiti na sedlo, jer od tog osnovnog dijela zavisi koliko ćete vremena provoditi na biciklu. Važno je da izaberete udoban i lijep kožni model. Pa, sad kad imate svoje biciklo, obratite pažnju i da je kvalitetno podmazan pogonski dio, jer sve ide bolje kad se podmaže. U osnovi vožnja bicikla je laka, tehnika se stiče vremenom i dugogodišnjim iskustvom. Da bi ste biciklo pokrenuli potrebno ga je pojahati. Jednom kad se proba i nauči tehnika vožnje samo se usavršava i što je najvažnije ne zaboravlja. Onda jednog dana shavatite da je vožnja bicikla postala Vaša svakodnevna potreba, zbog koje se osjećate tako zdravo i ispunjeni pozitivnom energijom.

 

Biciklizam kao sport u Crnoj Gori

Najznačajnija biciklistička manifestacija u Crnoj Gori je Međunarodna trka ‘Putevima Kralja Nikole’. Prva etapa Prve međunarodne trke Putevima Kralja Nikole startovala je 26. marta 1995. godine, staza je bila duga 2.200m.Vozilo se deset krugova ulicama Cetinja, a pobijedio je Italijan Nikola Chesini u vremenu 30 minuta i 18 sekundi. Najbolje plasirani crnogorski biciklista bio je Veselin Đogović, član bjelopoljskog Cyclomonta. Televizija Crne Gore imala je direktan prenos. Kraljevska trka nalazi se u svjetskom kalendaru biciklističkih trka i učesnici na ovoj trci osvajaju svjetske bodove.

Ova manifestacija prava je avantura za bicikliste jer traje po nekoliko dana, veoma je fizički zahtjevna, jer se prelazi i do 250 kilometara na dan, a karavan biciklista prolazi u nekoliko crnogorskih gradova. Kao sportsko turistički događaj ova manifestacija privlači pažnju inostranih medija. Organizator najvećeg biciklističkog događaja je Biciklistički savez Crne Gore i Biciklistički klub CYCLOMONT iz Bijelog Polja. Autor i direktor biciklističke trke Putevima Kralja Nikole je gospodin Branko Hajduković.

 MTB (mountain biking) u Crnoj Gori

Godine 2006. 21.maja, Crna Gora je dobila nezavisnost i ta godina je veoma bitna za planinski biciklizam u našoj zemlji. Prvi put formira se nacionalna MTB liga, uređuju se i kultivišu staze za brdski biciklizam. Prva ‘singletrack’ staza, projektovana za disciplinu ‘crosscountry’ urađena je u Park šumi Trebjesa u Nikšću. Volonterski rad grupe entuzijasta prpremio je i očistio stazu dugu 5.750m, koju je projektovao Branko Cerović.

Na Dan Planete zemlje 22.aprila 2007. godine organizovan je i kup Crne Gore u planinskom biciklizmu i to u organizaciji nikšićkog Biciklističkog kluba Perun. Nastupali su članovi iz više gradova Crne Gore (Perun iz Nikšića, Cyclomont iz Bijelog Polja, Tempo iz Podgorice, Rudar iz Pljevlja, kao i grupa biciklista iz Budve). Delegat ovog takmičenja bio je Danilo Grbović sa Žabljaka, glavni sudija Goran Rakić iz Tivta, a direktor trke Ana Petrović Njegoš.

novine-biciklizam1

 Pišu: Ana Petrović Njegoš i Branko Cerović

About The Author

Number of Entries : 1077

Comments (1)

Leave a Comment

Scroll to top