UBNOR NK u posjeti Petrovićima Reviewed by Momizat on . Članovi Udruženja boraca i antifašista Nikšić boravili su u selu Petrovići, gdje su obišli renovirani partizanski spomenik i Osnovnu školu “Jovan Draganić”. Tom Članovi Udruženja boraca i antifašista Nikšić boravili su u selu Petrovići, gdje su obišli renovirani partizanski spomenik i Osnovnu školu “Jovan Draganić”. Tom Rating: 0
You Are Here: Home » Istorija » UBNOR NK u posjeti Petrovićima

UBNOR NK u posjeti Petrovićima

Članovi Udruženja boraca i antifašista Nikšić boravili su u selu Petrovići, gdje su obišli renovirani partizanski spomenik i Osnovnu školu “Jovan Draganić”. Tom prilikom Slobodan Mirjačić, predsjednik nikšićkog UBNOR-a je kratkim govorom prisutne posjetio na junaštvo i borbu za slobodu. Svakako da je to obraćanje imalo posebnu emociju kod učenika, kojih ima svega sedam, u devet razreda, a koji su sa kompletnim nastavnim osobljem bili prisutni pokraj spomenika, na kojem piše da je narodni heroj Sava Kovačević, sa grupom partizana iz Banjana, Grahova i Oputnih Rudina 29. novembra 1941. godine do nogu potukao italijansku motorizovanu kolonu sa tenkovima i kamionima.

Screenshot_20190911-143353_1_1
-Borba je bila značajna jer su partizani bili slabo naoružani, pa im je oduzeto neprijateljksko oružje dobrodošlo u daljoj borbi do konačnog oslobođenja. Nažalost, legendarni komandant Sava dan oslobođenja nije dočekao, već je poginuo na Sutjesci 13. juna 1943. spašavajući ranjenike i Vrhovni štab. Zajedno sa njim na Sutjesci su poginuli otac Blagoje, brat Janko i sinovac Dragan, jedan od najmlađih kurira u II svjetskom ratu.-kazao je MIrjačić, pa nastavio:
-Ovo znamenje kao i druga u Crnoj Gori, obavezuju nas da vodimo brigu o njima i da nipošto ne dozvolimo njihovo skrnavljenje, niti prepravku istorijskih činjenica. I ovaj spomenik je bio na meti vandala i rušitelja, ali danas osvježen i sa novom petokrakom na vrhu prkosi. Crvena petokraka svijetli, jer ispod nje i sa njom u našem kraju je bilo 502 nosioca partizanske spomenice i 49 narodnih heroja. To se nebi smjelo pogaziti, zaboraviti, niti skrnaviti. To antifašisti Crne Gore neće dozvoliti. Nadam se draga djeco, da u vama stasavaju mladi antifašisti, naši novi članovi.-
Mirjačić je izrazio zahvalnost Milutinu Simoviću, podpredsjedniku Vlade, mještanima Petrovića i starom Đuru Zečeviću, na donaciji i angažmanu u renoviranju spomen obilježja. Nakon toga učesnici skupa su obišli Osnovnu školu, gdje im je priređen skroman doček, kao i zgradu budućeg muzeja, gdje će biti izloženi eksponati sa svjetski poznatog arheološkog nalazišta”Crvena stijena”.

 

Screenshot_20190911-143349_1

Kod spomenika, učenici Osnovne škole

Tekst i snimci: Blagoje Đukanović

About The Author

Number of Entries : 1085

Leave a Comment

Scroll to top