VEČE JUGOSLOVENSKE POEZIJE Reviewed by Momizat on . Javna ustanova Narodna biblioteka „Njegoš“ i NVO Društvo prijatelja Biblioteke „Njegoš“ na platou Gradske kuće upriličili veče „Jedna nas je pjesma vodila“ posv Javna ustanova Narodna biblioteka „Njegoš“ i NVO Društvo prijatelja Biblioteke „Njegoš“ na platou Gradske kuće upriličili veče „Jedna nas je pjesma vodila“ posv Rating: 0
You Are Here: Home » Kultura » VEČE JUGOSLOVENSKE POEZIJE

VEČE JUGOSLOVENSKE POEZIJE

Javna ustanova Narodna biblioteka „Njegoš“ i NVO Društvo prijatelja Biblioteke „Njegoš“ na platou Gradske kuće upriličili veče „Jedna nas je pjesma vodila“ posvećeno jugoslovenskoj poeziji.

1561720037-poezija-obrada

Kazivati poeziju, to je umjetnost. Kazujete je kada je duša sjetna, pomućena i raspjevana. Neprolazna, istražena i vrijedna djela, prevedena na više jezika, Ujevića, Ratkovića, Raičkovića, Crnjanskog, Pope, Ćopića, Antića, Miljkovića, Sarajlića i drugih poznatih jugoslovenskih pjesnika, ogoljenim i toplim pristupom na svoj način iznijeli su Boban Čvorović, Nebojša-Ćićo Vulanović, Lidija Lješković, Snežana Bulajić, Nađa Vukčević i Matija Bulajić. Ovo veče poezije dokaz je da Narodna biblioteka „Njegoš“ i NVO Društvo prijatelja Biblioteke „Njegoš“ na najljepši način nastavljaju tradiciju njegovanja lijepe riječi i kulture uopšte.

„ Nikšić nikada nije prestao da bude grad kulture. Ovo je zaista divan događaj, organizovan na inicijativu mladih ljudi, a to je negdje zank prepoznatljivosti grada pod Trebjesom. Predstavili smo se savremenim jugoslovenskim pjesnicima, čija djela žive i živjeće vjekovima unaprijed. Sve je više mladih ljudi koji žele da budu dio naše priče i koje interesuje poezija i kultura uopšte. Mislim da je to veoma bitno za razvoj jedne društvene zajednice, smatra Renata Bulajić, direktorica Narodne biblioteke „Njegoš“.

„Trudili smo se da obuhvatimo djela najkvalitetnijih jugoslovenskih književnih stvaralaca i da ih predstavimo u skladu sa našim mogućnostima. Ovaj događaj je jedan od načina da se zainteresuju sugrađani i promoviše lijepa riječ“, kazao je Radoje Kandić, predsjednik Društva prijatelja Biblioteke „Njegoš“.

Poezija, uz muziku, je vječita svježina svijeta. I nakon smrti pjesnika ona nastavlja živi. Njihova imena, na prvi pogled, posjeduju neočekivane i nevidljive metafore, mnoge pokretačke slike i anagrame. Da je tako, dokaz je i veče „Jedna nas je pjesma vodila“ u kojem je brojna publika na platou Gradske kuće uživala. Veče su muzički obojili Goran Grozdanić, Matija Bulajić, Nina Rakojević i Vuko Jovanović. Uvide iz biografija poznatih jugoslovenskih pjesnika dao je moderator Ivan Lješković, rukovodilac Odjeljenja za odrasle JU Narodna biblioteka „Njegoš“. Veče je segment programa Nikšićka kulturna scena.

 

Jovan Džodžo/ rtnk

 

About The Author

Number of Entries : 1085

Leave a Comment

Scroll to top