Preminuo scenarista i dramaturg Željko Mijanović Reviewed by Momizat on . U Beogradu je 6. januara u 59. godini preminuo scenarista i dramaturg, Nikšićanin Željko Mijanović, saopštilo je "Udruženje filmskih umetnika Srbije". Autor je U Beogradu je 6. januara u 59. godini preminuo scenarista i dramaturg, Nikšićanin Željko Mijanović, saopštilo je "Udruženje filmskih umetnika Srbije". Autor je Rating: 0
You Are Here: Home » Društvo » Preminuo scenarista i dramaturg Željko Mijanović

Preminuo scenarista i dramaturg Željko Mijanović

U Beogradu je 6. januara u 59. godini preminuo scenarista i dramaturg, Nikšićanin Željko Mijanović, saopštilo je „Udruženje filmskih umetnika Srbije“.

AvHk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvT0RnN01EQV8vNGQ4MjMxZjdlMGVkZmEzNTA5ZGQzYjkzNDczNmU5ZmQuanBlZ5GTAs0CQgCBoTAB

Autor je scenarija za televizijske emisije različitih žanrova među kojima su i dugometražni igrani TV filmovi „Osmi dan u nedelji“ (RTS, 1990, režija: Božidar Nikolić), „Mefisto“ (ATV Banja Luka, 2001, režija: Slobodan Simojlović), i „Poslednji doček“ (RTS, 2002, režija: Srdan Golubović).

Autor je scenarija za dugometražne igrane filmove: „Tri karte za Holivud“ (Centar film, Beograd, 1993, u režiji Božidara Nikolića), „Tamna strana sunca“, 1997, u režiji Božidara Nikolića, kao i film „U ime oca i sina“, 1999, u režiji Božidara Nikolića.

Značajan je njegov stvaralački pozorišni opus. U Narodnom pozorištu u Beogradu 1994. je izveden njegov prvi pozorišni komad „Pomozi mi“. Slijede: „Kako ubiti suprugu“ (Narodno pozorište „Zoran Radmilović“, Zaječar, 1995.), “Balkanski terminator“ (Narodno pozorište Sombor, 1996.), „Vitorio jes bio mali ali je bio dobar čoek“ (Pozorište „Slavija“, Beograd, 2007.), „Kirby“ (Pozorište „Slavija“2007.), „Maestro“ (Pozorište „Slavija“, beograd, 2008.),“Konak u Kragujevcu“ (Srpsko knjaževski teatar, Kragujevac, 2008.), „Balada o trubi“ (Pozorište lutaka Niš, 2009.) …

Kao dramaturg i pisac songova, radio je na pozorišnim predstavama i mjuziklima: „Polje punobisera“ i „Zooteka“ (Pozorište Pinokio, Beograd,), „Ženidba i udadba“ i „Mister dolar“ (Pozorište na Terazijama, 2016.), „Vojvođanska rapsodija“ (Srpsko narodno pozorište Novi Sad, 2017.), „Bilo jednom u Banatu“ (Narodno pozorište Zrenjanin, 2018.).

Željkov poslednji tekst izveden na sceni bio je autorski projekat realizovan u saradnji sa Hadži Petrom Božovićem, „Zaustavite Zemlju, hoću da izađem“, 2018.

U periodu od 1994. do 1998. napisao je preko stotinu scenarija za dokumentarnu seriju RTS-a „Puls“ koja se bavila fenomenima elektronskih medija.

Sa Vladimirom Kosićem napisao je libreto za operu Tatjane Milošević „Ko je ubio princezu Mond“ (Bitef teatar Beograd, 2012.) kao i libreto za mini-operu iste kompozitorke “Adonis i Galateja“ (2015.) koja je premijerno izvedena iste godine u Sali Ministarstva kulture na Cetinju. Mijanović je bio dobitnik više nagrada i priznanja.

Bio je član Predsjedništva „Udruženja filmskih umetnika Srbije“.

Sahrana Željka Mijanovića biće obavljena u četvrtak, 10. januara, na groblju u Gornjem Polju u Nikšiću.

Izvor: blic

About The Author

Number of Entries : 1085

Leave a Comment

Scroll to top