JEDNA OD NAJUSPJEŠNIJIH GODINA Reviewed by Momizat on . DRUŠTVO PRIJATELJA I POŠTOVALACA NIKŠIĆA U blizu četvrt vijeka, koliko postoji i djeluje Društvo prijatelja i poštovalaca Nikšića, ova godina na izmaku je bila DRUŠTVO PRIJATELJA I POŠTOVALACA NIKŠIĆA U blizu četvrt vijeka, koliko postoji i djeluje Društvo prijatelja i poštovalaca Nikšića, ova godina na izmaku je bila Rating: 0
You Are Here: Home » Slajdovi » JEDNA OD NAJUSPJEŠNIJIH GODINA

JEDNA OD NAJUSPJEŠNIJIH GODINA

DRUŠTVO PRIJATELJA I POŠTOVALACA NIKŠIĆA

U blizu četvrt vijeka, koliko postoji i djeluje Društvo prijatelja i poštovalaca Nikšića, ova godina na izmaku je bila možda najuspješnija. Realizovano je više od 20 programa i aktivnosti i postavljeni čvrsti temelji za budući rad, kažu Mirko Šabanović, najstariji član i predsjednik Skupštine, dr. Radovan Raco Mijanović, predsjednik Društva i Maksim Vujačić, kreator i glavni urednik programa ove nevladine organizacije, a naglašavaju da je sve to ostvareno bez ijednog eura na žiro računu i bilo čije pomoći. Za podršku u organizaciji programskih sadržaja oni izražavaju zahvalnost: UBNORU i antifašistima Nikšića, hotelu „Onogošt“, dugogodišnjem partneru u realizaciji sadržaja manifestacije „Dobri duh Onogošta – Nikšića“, JU „Zahumlje“, biblioteci „Njegoš“, sportskim veteranima grada i „Novinama Nikšića“.

Strah od novca

U desetak kvadratnih metara prostorije koju su dobili na korišćenje od opštine prije nekoliko godina i koju dijele sa redakcijom „Novina Nikšića“, bez telefona, faksa i neophodne kompjuterske opreme okupljaju se i planiraju rad na koji ih obavezuju Statut i programska načela Društva.

U takvim uslovima i godinama već s praznim žiro računom ipak uspijevamo da sačuvamo visok renome djelovanja koji su nam u nasljeđe ostavili osnivači, prvi predsjednici Društva i plejada članova najuglednijih ličnosti našeg grada, podsjeća prim. dr Radovan Raco Mijanović, sadašnji predsjednik ove nevladine organizacije.

Od najznačajnijih ovogodišnjih aktivnosti Maksim Vujačić, član Upravnog odbora i urednik programa Društva izdvaja rad na omasovljenju (sedamdeset novih članova, trideset žena) i izraženo interesovanje nekoliko nevladinih organizacija i udruženja za kolektivno članstvo, te osnivanje ogranaka Društva u Vašingtonu, kojim rukovodi Vladimir Radović, u Londonu – Željko Radojević, Podgorici – Blagota Eraković, Budvi – Nikola Zvicer, Herceg Novom – Rajko Mićunović i Tivtu – Sveto Lazović.

Čast nam čini i pristanak prof. dr Ratka Božovića, Miodraga Skala Gvozdenovića i Boža Bote Koprivice da budu naši počasni članovi, očekujemo uskoro da to bude i Vojo Stanić, naš veliki likovni umjetnik. Nedavno smo pokrenuli putem štampanih medija i inicijativu da se u Nikšiću postave spomen obilježja znamenitim ličnostima: arhitekti dr Josipu Sladeu i književnicima Mirku Kovaču i Vitomiru Vitu Nikoliću. Sladeu na Trgu slobode, a Kovaču i Nikoliću na zgradama u kojima su nekad stanovali, veli Vujačić i iznosi jednu zanimljivu činjenicu: „U svim aktivnostima ipak nas ozbiljno limitira „nesnalaženje“ kad su u pitanju finansijska sredstva – svojevrstan strah od novca i komercijalizacije. Naime, mi nijesmo učesnici sa pisanim projektima na konkursima za ovu vrstu djelatnosti, nemamo donacija, dok druge neke NVO sasvim lijepo egzistiraju od prihoda tzv. grantova i te vrste podrške. Na redovnoj godišnjoj skupštini Društva u januaru o tome ćemo svakako morati razgovarati, veli Vujačić.

Ostvaren plan

Sve što je planirano za ovu godinu je u potpunosti ostvareno. Društvo je, pored već rečenog, bilo organizator likovnih izložbi; koncerata; promocija književnih djela; predavanja o kulturno-istorijskoj baštini; obilježavalo najznačajnije jubileje i datume; reagovalo dopisima nadležnim u vezi nekih nepravilnosti i netačnih informacija u publikovanim izdanjima; zahtijevalo zaštitu spomenika i na tom planu sarađivalo sa nekim nevladinim organizacijama i javnim ustanovama kulture; promovisalo kulturu sjećanja o značajnim događajima i ličnostima i svoje zaslužne članove; u dva navrata učestvovalo na skupovima svojih članova u Budvi; prezentovalo rad Društva u štampanim i elektronskim medijima; organizovalo sastanke sa rukovodiocima ogranaka u zemlji i inostrastvu; donijelo pravilnik o njihovom radu; dijelilo pristupnice za nove članove; bilo otvoreno za saradnju sa svim zainteresovanim građanima i organizacijama iz opštine; svečano obilježilo 23. godišnjicu od osnivanja Društva prijatelja i poštovalaca Nikšića.
Razloga za optimizam kad je riječ o radu u narednoj godini ima na pretek, kažu ne krijući zadovoljstvo članovi Upravnog odbora Društva, a to će i ozvaničiti u svom Izvještaju na prvoj narednoj Skupštini.

IMG-c232a4e712e2f24a91748da56d1656ec-V

Dogovor – Rukovodstvo Društva prijatelja i poštovalaca Nikšića: s lijeva, Miro Nikolić, dr Radovan Mijanović, Mirko Šabanović, Maksim Vujačić

About The Author

Number of Entries : 1077

Leave a Comment

Scroll to top