„Djelo Mirka Banjevića, pola vijeka nakon pjesnikove smrti“ Reviewed by Momizat on . U ponedjeljak, 19. novembra u sali „Zahumlja“ u 19h, biće upriličeno veče pod nazivom „Djelo Mirka Banjevića – pola vijeka nakon pjesnikove smrti“. Ovim događaj U ponedjeljak, 19. novembra u sali „Zahumlja“ u 19h, biće upriličeno veče pod nazivom „Djelo Mirka Banjevića – pola vijeka nakon pjesnikove smrti“. Ovim događaj Rating: 0
You Are Here: Home » Kultura » „Djelo Mirka Banjevića, pola vijeka nakon pjesnikove smrti“

„Djelo Mirka Banjevića, pola vijeka nakon pjesnikove smrti“

U ponedjeljak, 19. novembra u sali „Zahumlja“ u 19h, biće upriličeno veče pod nazivom „Djelo Mirka Banjevića – pola vijeka nakon pjesnikove smrti“. Ovim događajem se obilježava 50 godina od smrti poznatog crnogorskog i jugoslovenskog pjesnika Mirka Banjevića. Učestvuju Vlatko Simunović, novinar i publicista, dr Sofija Kalezić Đuričković, mr Marijana Terić, dok će medijator večeri biti Miro Nikolić. Organizatori događaja su Fakultet za crnogorski jezik i književnost, Cetinje (FCJK) i JU „Zahumlje“ Nikšić, a u okviru novembarskog repertoara Nikšićke kulturne scene 2018.

IMG_20181116_104316

Mirko Banjević je rođen u Pješivcima 1905. godine. Nakon završenog Filozofskog fakulteta u Beogradu radio je kao novinar i urednik lista „Pobjeda” i časopisa za književnost i kulturu „Stvaranje” u Podgorici. Umro u Beogradu 1968. godine.
U Nikšiću, postoji književna zajednica „Mirko Banjević“, koja je osnovana 1979. godine,  najprije kao Književni klub, koji će nakon nekoliko godina postojanja i rada prerasti u Književnu zajednicu, koja sada, već trideset devet godina svojim radom daje vrijednost od nemjerljivog značaja za kulturu Nikšića i Crne Gore. 2008. godine ustanovljena je i nagrada “Mirko Banjević”.

About The Author

Number of Entries : 1085

Leave a Comment

Scroll to top