Veče posvećeno Luju Daviču Reviewed by Momizat on . U četvrtak, 06. aprila u Muzičkoj školi "Dara Čokorilo" u 19h, biće upriličeno Veče posvećeno Luju Daviču: baletskom igraču, pedagogu, kompozitoru i učesniku Na U četvrtak, 06. aprila u Muzičkoj školi "Dara Čokorilo" u 19h, biće upriličeno Veče posvećeno Luju Daviču: baletskom igraču, pedagogu, kompozitoru i učesniku Na Rating: 0
You Are Here: Home » Istorija » Veče posvećeno Luju Daviču

Veče posvećeno Luju Daviču

U četvrtak, 06. aprila u Muzičkoj školi „Dara Čokorilo“ u 19h, biće upriličeno Veče posvećeno Luju Daviču: baletskom igraču, pedagogu, kompozitoru i učesniku Narodnooslobodilačke borbe. Organizatori ovog događaja su Udruženje boraca NOR-a i antifašista Nikšića i Muzička škola „Dara Čokorilo“, a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

Lujo Davičo (Beograd, 4. jun 1908 — Nikšić, jun 1942), baletski igrač, pedagog, kompozitor i učesnik Narodnooslobodilačke borbe.

IMG_20170404_183904

Biografija

Rođen je 4. juna 1908. godine u Beogradu. Potiče iz sefardske jevrejske porodice.
Bio je učenik Škole za ritmiku i plastiku Mage Magazinović. Godine 1930. je završio na Institutu „Žak Dalkorza“.

Radio je kao nastavnik ritmičke gimnastike u Muzičkoj školi „Stanković“ i na Muzičkoj akademiji. Bio je igrač, pedagog i koreograf. Svoj rad je zasnivao na ritmičkoj gimnastici i plastici Dalkorza, a u koreografije je unosio i elemente iz srpskih narodnih igara.

U predratnom periodu pristupio je revolucionarnom pokretu i postao član tada ilegalne Komunističke partije Jugoslavije (KPJ). Do početka rata aktivno je učestvovao u skautskoj organizaciji i komponovao revolucionarne pesme.

Posle okupacije Kraljevine Jugoslavije, 1941. godine, prešao je u Podgoricu, gdje je pristupio Narodnooslobodilačkom pokretu i postao učesnik Narodnooslobodilačke borbe. Kao pripadnik NOP-a, 26. juna 1942. godine izveo je diverzantsku akciju, bacivši bombu u menzu gde su se hranili italijanski oficiri. Tom prilikom poginula su dva, a ranjeno više oficira.

Posle ove akcije, Italijani su uspjeli da ga uhapse. Bio je izveden pred Prijeki sud u Nikšiću, koji ga je osudio na smrtnu kaznu.

Baletska škola „Lujo Davičo“ u Beogradu, osnovana 1947. godine, od 1960. godine nosi njegovo ime.

About The Author

Number of Entries : 944

Leave a Comment

Scroll to top