USPJEH ANE ŠAKOTIĆ NA JAKOM TURNIRU U PARAĆINU Reviewed by Momizat on . USPJEH ANE ŠAKOTIĆ NA JAKOM TURNIRU U PARAĆINU Sa velikim zadovoljstvom "Novine Nikšića" prate uspjehe mladih  talentovanih ljudi, čiji su životni put ili karij USPJEH ANE ŠAKOTIĆ NA JAKOM TURNIRU U PARAĆINU Sa velikim zadovoljstvom "Novine Nikšića" prate uspjehe mladih  talentovanih ljudi, čiji su životni put ili karij Rating: 0
You Are Here: Home » Slajdovi » USPJEH ANE ŠAKOTIĆ NA JAKOM TURNIRU U PARAĆINU

USPJEH ANE ŠAKOTIĆ NA JAKOM TURNIRU U PARAĆINU

USPJEH ANE ŠAKOTIĆ NA JAKOM TURNIRU U PARAĆINU

Sa velikim zadovoljstvom „Novine Nikšića“ prate uspjehe mladih  talentovanih ljudi, čiji su životni put ili karijera jednim dijelom vezani za naš grad.
Ana09
Ana Šakotić
Naposredno poslije završetka šahovskog open-turnira „Paraćin 2019″, u pratnji roditelja, našu redakciju posjetila je 16-godišnja Ana Šakotić, čiji je otac Vladimir međunarodni šahovski sudija  i bivši izvršni direktor Evropske šahovske unije, a djed Veljko poznati publicista i hroničar Nikšića.
Ana je imala čime da je pohvali – među 190 učesnika turnira iz 24 nacionalne federacije, Ana je osvojila 5 poena iz 9 patija i popravila svoj rejting za čak 109 poena! Po tom učinku druga je od 105 takmičara iz Srbije.
„Bio je to moj najbolji turnir do sada. Pobijedila sam višestruku prvakinju države i reprezentativku Mariju Petrović, a remizirala sa prošlogodišnjom omladinskom prvakinjom Srbije Milenom Vujčić. Zadovoljna sam, jer me, uprkos dvije izgubljene partije, niko od protivnika nije nadigrao“.
Kao najzanimljiviji momenat sa turnira, Ana ističe upravo prtiju iz prvog kola protiv Milene Vujčić i sljedeću poziciju:
Dijagram
„U znatno slabijoj poziciji sa kvalitetom manje, moja protivnica (crnim figurama) odlučila se za posljednju šansu – žrtvu figure. Ostavila je nebranjenog skakača na polju e4 i odigrala damom na f2, prijeteći matom na g2. Nažalost, imala sam na časovniku manje od dva minuta, i nijesam uspjela da izračunam sve varijante. Uzela sam skakača topom na e4 i posle njegog uzimanja pješakom na e4, uzela sam tog pješaka damom. Poslije izmjene dama na polju d4, veoma brzo partija se završila remijem.
Tek kasnije vidjela sam da sam imala brz dobitak. Da sam uzela skakača pješakom fe4, na prijetnju matom „f3″ odgovorila bih sa Tg1. To sam  u partiji vidjela. Ono što u brzini nijesam uspejla vidjeti je da na potez protivnice „Td2″, svojim potezom „Ta7″ ustvari ja dajem mat ili osvajam materijal.
Poslije ovog „poklona“, moja protivnica osvojila je prvu žensku nagradu na turniru sa 6,5 poena. To je šah.“ – završila je Ana svoju priču.
Ana01

About The Author

Number of Entries : 1077

Leave a Comment

Scroll to top