Pozdravni govor povodom Dana slovenske pismenosti i kulture Reviewed by Momizat on . Pozdravni govor g-đe Meglene Plugčieve, izvanredne i opunomoćene ambasadorke Republike Bugarske u Crnoj Gori, povodom 24. maja, Dana slovenske pismenosti i kult Pozdravni govor g-đe Meglene Plugčieve, izvanredne i opunomoćene ambasadorke Republike Bugarske u Crnoj Gori, povodom 24. maja, Dana slovenske pismenosti i kult Rating: 0
You Are Here: Home » Društvo » Pozdravni govor povodom Dana slovenske pismenosti i kulture

Pozdravni govor povodom Dana slovenske pismenosti i kulture

Pozdravni govor g-đe Meglene Plugčieve, izvanredne i opunomoćene ambasadorke Republike Bugarske u Crnoj Gori, povodom 24. maja, Dana slovenske pismenosti i kulture.

Screenshot_20190513-165748_1

Dr Meglena Plugčieva

Dragi crnogorski prijatelji,

U svojstvu Izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Bugarske u Crnoj Gori, dopustite mi da vam čestitam predstojeći Praznik – Dan slovenske pismenosti, prosvjete i kulture, koji se u Bugarskoj obilježava svake godine najsvečanije i praznično 24. maja. Na ovaj dan slavimo i podśećamo se djela Svete braće Kirila i Metodija, utemeljitelja prvog slovenskog pisma, kulture i duhovnosti.

Da se podśetimo, kada je u 1980. papa Jovan Pavle II proglasio Svetu braću Kirila i Metodija zaštitnicima Evrope, nazvao je slovenske apostole „mostom između Istoka i Zapada, koji su značajno doprinijeli kako kulturnom razvoju Starog kontinenta, tako i obrazovanju pokoljenja Evropljana “.

Bez obzira na to koliko se brzo razvijaju tehnologije i globalizacija danas, naš dug je, slovenskih naroda, istovremeno i izazov da očuvamo i nastavimo djelo Svete braće. Danas je Evropi potrebno jedinstvo više nego ikada, iz zajedničkih potreba, zajedničkih vrijednosti i projekata. Prije samo nekoliko dana tokom posjete Bugarskoj, papa Franjo je istakao i podśetio na doprinos Svete braće Kirila i Metodija i dao ih kao „primjer za sve nas, koji traje više od hiljadu godina”.

Sa ponosom ističemo i činjenicu da je, od datuma ulaska Bugarske u EU, 1. januara 2007, ćirilica treće službeno pismo Evropske unije, zajedno sa latinicom i grčkim alfabetom. S velikim zanimanjem i radošću viđela sam na ulazu hrama u Podgorici ovjekovječene likove Svete braće Kirila i Metodija i uklesanu slovensku azbuku na svodu.

„Jedinstvo u različitosti” je moto EU, na osnovu koga iskreno vjerujem, da će joj se uskoro i Crna Gora pridružiti i dati svoj doprinos kao budući ravnopravni član.
Koristim priliku, da vam čestitam i Državni praznik, Dan nezavisnosti Crne Gore i da izrazim iskreno divljenje kulturnom i prirodnom baštinom vaše zemlje i da vam poželim prosperitet i blagostanje!

Dr Meglena Plugčieva
Izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Bugarske u Crnoj Gori

/preveo Dragan B. Perović/

About The Author

Number of Entries : 1069

Leave a Comment

Scroll to top