Leksikon pozorišnog života i scenske umjetnosti Reviewed by Momizat on . U foajeu Nikšićkog pozorišta otvorena izložba „Crnogorska pozorišna povijest“, autorke Slavojke Marojević, urednice izdavačke djelatnosti tog teatra. Na 13 pano U foajeu Nikšićkog pozorišta otvorena izložba „Crnogorska pozorišna povijest“, autorke Slavojke Marojević, urednice izdavačke djelatnosti tog teatra. Na 13 pano Rating: 0
You Are Here: Home » Kultura » Leksikon pozorišnog života i scenske umjetnosti

Leksikon pozorišnog života i scenske umjetnosti

U foajeu Nikšićkog pozorišta otvorena izložba „Crnogorska pozorišna povijest“, autorke Slavojke Marojević, urednice izdavačke djelatnosti tog teatra. Na 13 panoa tekstom i fotografijom, faktografski su prezentovane razvojne faze pozorišne umjetnosti u svim teatarskim kućama u Crnoj Gori.

1557308767-IZLOZBA-OBRADA

Bogato teatarsko stvaralaštvo u Crnoj Gori, svi „usponi i padovi“ od antičkih dana, srednjeg i novog vijeka, do danas, kreatorka postavke Slavojka Marojević, sabrala je na 13 panoa. Svaki je priča o pozorišnom životu predstavljenog grada, a skupa čine skladnu mozaičnu cjelinu o pozorišnom trajanju na ovim prostorima.

„U redakciju izdavačke djelatnosti Nikšićkog pozorišta, posredstvom elektronske pošte ili neposrednom dostavom, slivalo se na stotine stranica teatrološke, arhivske i muzejske građe i isto toliko fotografija. Uz taj materijal sa terena obrađeno je još nekoliko hiljada stranica, 16 teatroloških naslova i drugih stručnih publikacija, što govori o razvoju dramske umjetnosti na ovim prostorima. Otvorilo se čitavo zapreštano blago, koje je analitičkom metodom selektovano, faktografski obrađeno u rukopisu kao narativni dio izložbe koju prati oko 150 fotografija. Angažovali smo i stručne konsultante: akademika Sretena Perovića, reditelja Blagotu Erakovića, profesora na Fakultetu dramskih umjetnosti Darka Antovića, publicistu Luku Milunovića, arhivske i muzejske stručnjake: Jasminu Rastoder, Zoricu Mrvaljević, Luciju Đurašković, Vasilija Marojevića, dramske pregaoce: Dragišu Simovića, Miša Koraća, Izeta Malabegovića i Slavka Sandića, čiji su savjeti bili od neprocjenjivog značaja u obradi i pripremi materijala. Na ovaj način scenski kreativni čin sačuvaćemo od zaborava i ojačati svijest o značaju pozorišta, a teatar dodatno približiti publici“, kazala je autorka izložbe Slavojka Marojević, urednica izdavačke djelatnosti Nikšićkog pozorišta.

Cilj izložbe je da ukaže na potrebu da pozorišnu umjetnost treba organizovanije pratiti i izučavati, budući da u Crnoj Gori još uvijek ne postoji pozorišni muzej ili institut. Izložba je spomenar pozorištu i predstavlja pravi kulturološki vremeplov.

„Dobili smo leksikon pozorišnog života i scenske umjetnosti, đe svaka teatarska kuća ima svoj osobeni pečat. Svaki od panela je jedan blistavi kamičak u izuzetnom mozaiku pozorišnog života u Crnoj Gori, koji postavljeni ovako zajedno daju skladnu sliku. Praktično, ođe imamo jednu dioramu, koja obuhvata sve epohe razvoja pozorišne umjetnosti kod nas. Ovo je dokument vremena, povjesnica, spomenik trajanja. Sa druge strane, ovo je jedna lijepa opomena ili podsjećanje da shvatimo da ulaganje u kulturu i pozorišnu djelatnost nije trošak, već prava investicija koja se višestruko vraća. Vraća se kroz odgoj pozorišne publike, kroz razvijanje kulture kritičkog mišljenja i posebno kroz njegovanje kulture sjećanja i poštovanja tradicijskih vrijednosti kao zaloge za budućnost“, kazao je publicista i istoričar književnosti Dragan B. Perović.

Izložba tretira scenski izraz na lokalnom i nacionalnom nivou i veoma značajna u kontekstu prioriteta razvoja crnogorske kulture, kazao je Ilija Subotić, iz Ministarstva kulture koji je i otvorio izložbu.

„Posebno je važno i to što izložbu otvaramo u trenutku kada se obilježava veliki jubilej: 135 godina pozorišne tradicije u Nikšiću i to na mjestu iz kojeg je, u namjeri da se upotpuni slika o pozorišnim tokovima u Crnoj Gori, započelo posvećeno istraživanje i sakupljanje rijetke građe. Iz tih razloga, ideja i koncept izložbe, zavrijedili su našu pažnju kroz poseban program podrške koji je Vlada Crne Gore utemeljila za razvoj kulture u Nikšiću u cilju unapređenje ukupnih potencijala ove oblasti u gradu koji zna vrijednosti kulture i umjetnosti“, naglasio je uz ostalo Subotić.

Dizajn postavke uradio je Darko Musić, akademski slikar a grafiku potpisuje Ranko Radulović. Glumci Nikšićkog pozorišta Gordana Mićunović i Nikola Vasiljević izveli su kraći dijalog iz drame „Slobodarka“, Manojla Đorđevića-Prizrenca, koja je davne 1884. godine pokrenula pozorišni život u gradu pod Trebjesom. Događaj su upotpunili igrokazom Ivana Bobičić, učenica Baletske škole „Princeza Ksenija“ i na gitari Marko Lazović, učenik Srednje muzičke škole „Dara Čokorilo“. Izložbu „Crnogorska pozorišna povjest“ produciralo je Nikšićko pozorište, a finansijski pomogli Ministarstvo kulture i privrednici „Drvex“ d.o.o. Nikšić i „Milić plus“ d.o.o.

Jovan Džodžo

About The Author

Number of Entries : 1088

Leave a Comment

Scroll to top