Danas je Prvi maj – Međunarodni praznik rada Reviewed by Momizat on . U znak sjećanja na dan kada su radnici u Čikagu štrajkom i protestima počeli da se bore za osmočasovno radno vrijeme, širom svijeta se obilježava Međunarodni pr U znak sjećanja na dan kada su radnici u Čikagu štrajkom i protestima počeli da se bore za osmočasovno radno vrijeme, širom svijeta se obilježava Međunarodni pr Rating: 0
You Are Here: Home » Društvo » Danas je Prvi maj – Međunarodni praznik rada

Danas je Prvi maj – Međunarodni praznik rada

U znak sjećanja na dan kada su radnici u Čikagu štrajkom i protestima počeli da se bore za osmočasovno radno vrijeme, širom svijeta se obilježava Međunarodni praznik rada – Prvi maj. U  Crnoj Gori i regionu tradicionalno se u zoru izlazi na Prvomajski uranak u prirodu.

Praznik rada obilježava se 1. maja, na dan kada su radnici u Čikagu 1886. štrajkom i protestima počeli da se bore za osmočasovno radno vrijeme. Trećeg maja došlo je do sukoba radnika koji su bili članovi sindikata i štrajkbrehera. U sukobe se umiješala policija, a četiri pripadnika sindikata je ubijeno.

Sukobi u Čikagu 1886. godine (ilustracija)

Sukobi u Čikagu 1886. godine (ilustracija)

Većina trgovaca radi standardno

Za razliku od uskršnjih praznika, kada su zatvarani čak i supermarketi i tržni centri, za Prvi maj će većina trgovaca raditi normalno.

U bankama, poštama i državnoj upravi biće slobodni dani do petka 3. maja.

Naredni dan na Trgu Hejmarket anarhisti su organizivali demonstracije. Osoba čiji identitet nije utvrđen bacila je tada bombu kojom je ubijeno sedam, a ranjeno 67 policajaca. Osam anarhista je uhapšeno, optuženo za ubistvo i osuđeno na smrt, iako njihova krivica nije utvrđena.

Na prvom kongresu Druge internacionale 1889. odlučeno je da se naredne godine održi velika manifestacija kojom će se proslaviti 1. maj u znak sjećanja na aferu Hejmarket u Čikagu, ali i kao vid borbe za radnička prava.

Drugi kongres Radničke internacionale je odlučio da se od 1890. godine, 1. maja širom svijeta održavaju masovne manifestacije, demonstracije i štrajkovi, kao jedan od vidova klasne borbe, što je do kraja 19. i početkom 20. vijeka dobilo masovne razmjere.

U mnogim evropskim zemljama i američkim gradovima 1890. godine radnici su izašli na ulice tražeći, kao i u Čikagu, osmočasovno radno vrijeme. U Njemačkoj je došlo i do nereda kada se u proteste umiješala policija, a u mnogim gradovima demonstracije su održane uprkos prijetnjama vlasti da će policija rastjerati učesnike.

U Crnoj Gori i regionu vremenom je postao običaj da se tog dana u zoru izlazi na Prvomajski uranak.

Izvor: rts

About The Author

Number of Entries : 1067

Leave a Comment

Scroll to top