Preminuo jedan od najvećih svjetskih crtača Uroš Tošković Reviewed by Momizat on . Jedan od najvećih crnogorskih, i svjetskij umjetnika Uroš Tošković preminuo je u 87. godini života. Tošković važi za jednog od najboljih svjetskih crtača 20. vi Jedan od najvećih crnogorskih, i svjetskij umjetnika Uroš Tošković preminuo je u 87. godini života. Tošković važi za jednog od najboljih svjetskih crtača 20. vi Rating: 0
You Are Here: Home » Imena » Preminuo jedan od najvećih svjetskih crtača Uroš Tošković

Preminuo jedan od najvećih svjetskih crtača Uroš Tošković

Jedan od najvećih crnogorskih, i svjetskij umjetnika Uroš Tošković preminuo je u 87. godini života. Tošković važi za jednog od najboljih svjetskih crtača 20. vijeka, prema ocjeni mnogih likovnih kritičara iz Evrope i šire.

Rođen je u Pelevom Brijegu 19. novembra 1932. godine. Iako je prvenstveno pokušao da bude pjesnik, želja za slikarstvom i crtanjem je prevladala, pa vođen njome na Cetinju upisuje Umjetničku školu, koja je ubrzo premještena u Herceg Novi.

Image_1551684834

„Tochkowitch“ je slike i crteže stvarao u različitim formatima, rađeni su tehnikama ulje na platnu i kartonu, pastel na platnu i kartonu, kombinovanom tehnikom, tušem i grafitnom olovkom na papiru, temperom na kartonu,…

U svojoj crnogorskoj stvaralačkoj fazi, nekoliko godina je živio i radio u Nikšiću.

Živeći 20 godina u Parizu, on je poznavao najveće umjetnike tog doba, poput Pikasa, Dalija, Sartra, Joneska. Pičalo se da je Pikaso htio da kupi jedan od njegovih crteža, ali mu je Tošković odgovorio – „skup sam ja za tebe“.

About The Author

Number of Entries : 1085

Leave a Comment

Scroll to top