Medijska pismenost alat u borbi protiv anomalija, naučiti mlade da prepoznaju lažne vijesti Reviewed by Momizat on . Direktorica Gimnazije “Slobodan Škerović” Zoja Bojanić Lalović i glavni i odgovorni urednik međunarodnog naučnog časopisa “Medijski dijalozi” dr Mimo Drašković Direktorica Gimnazije “Slobodan Škerović” Zoja Bojanić Lalović i glavni i odgovorni urednik međunarodnog naučnog časopisa “Medijski dijalozi” dr Mimo Drašković Rating: 0
You Are Here: Home » Društvo » Medijska pismenost alat u borbi protiv anomalija, naučiti mlade da prepoznaju lažne vijesti

Medijska pismenost alat u borbi protiv anomalija, naučiti mlade da prepoznaju lažne vijesti

Direktorica Gimnazije “Slobodan Škerović” Zoja Bojanić Lalović i glavni i odgovorni urednik međunarodnog naučnog časopisa “Medijski dijalozi” dr Mimo Drašković potpisali su danas Memorandum o saradnji sa ciljem podizanja medijske pismenosti mladih ljudi.

Direktorica Gimnazije Zoja Bojanić Lalović istakla je da joj je zadovoljstvo što je uspostavljena saradnja sa značajnim naučnim časopisom kakav su “Medijski dijalozi”.

Redakciju časopisa čine stručnjaci iz Crne Gore i inostranstva i to je ujedno prvi i jedini časopis u Crnoj Gori koji izučava medijske fenomene, pojave i procese na naučnom nivou.

“Za nas je ovo od posebnog značaja prije svega zbog razvijanja medijske i kulturne svijesti kod mladih ljudi. Znamo da je medijska pismenost važna i da zapravo znači sticanje znanja i vještina kojima povezujemo neke složene ideje, da postavimo pitanje i damo odgovor, ali i da prepoznamo zablude”, kazala je Bojanić Lalović.

foto

Ona je izjavila da su mediji važni ne samo kao izvor informacija, već i zbog toga što utiču na formiranje pogleda na svijet. Mlade ljude treba osposobljavati i kroz neformalno obrazovanje i vannastavne aktivnosti kako bi oni kritički čitali medijske poruke.

“Da analiziraju, da identifikuju zablude, da se osposobljavaju i opismenjavaju i da tako razvijaju svoju kritičku i intelektualnu svijest”, rekla je direktorica.

Glavni urednik časopisa Mimo Drašković rekao je da je zvijezda vodilja “Medijskih dijaloga” medijsko opismenjavanje, napominjući da su do sada izdali 32 broja ovog međunarodnog naučnog časopisa tokom prethodnih 11 godina.

“Nama je drago što smo u mogućnosti da budemo podrška, servis ali i jedan otvoreni medijski panel gimnazijalcima, srednjoškolcima i svim mladim ljudima u usvajanju potrebnih medijskih znanja i dostizanju višeg nivoa medijske pismenosti kao jednom od neophodnih alata savremenih i naprednih demokratskih društava”, kazao je Drašković.

On je dodao da su mnoge razvijene zemlje uvele medijsko obrazovanje i medijsku pismenost u osnovne i srednje škole, te da je dobro što je Crna Gora uvela taj predmet kao izborni u školama.

“Svakodnevno se susrećemo sa mnogim negativnim medijskim fenomenima: dezinformacijama, manipulacijama i plasiranjem tzv. lažnih vijesti. Nažalost, tabloidizacija i senzacionalističko izvještavanje postali su pravilo a ne izuzetak”, smatra Drašković.

Po njegovom mišljenju ni Crna Gora nije pošteđena od pojave medijskog spinovanja i plasiranja lažnih vijesti, što je olakšano time što je danas internet glavno sredstvo za dobijanje informacija za razliku od nekada dominantnih tradicionalnih medija.

“Od presudnog značaja je naučiti mlade da prepoznaju lažne vijesti, jer ponekad i mi sami, ne provjeravajući te iste vijesti – koje zapravo nisu vijesti nego laži – postajemo dio kruga prenošenja istih u javnom prostoru, posebno preko društvenih mreža na kojima većina ima otvorene lične ili poslovne profile”, zaključio je Drašković.

foto

Saradnik časopisa dr Mirko Jakovljević kazao je da se medijska pismenost ne dobija rođenjem, ona se uči i stiče u procesu odrastanja čovjeka kroz njegovo vaspitanje i obrazovanje.

Potpisnici memoranduma poručili su kako je medijska pismenost jedan od najvažnijih alata u borbi protiv anomalija medijskog izražavanja.

Memorandumom o saradnji dodatno se afirmiše medijska pismenost u crnogorskom obrazovnom sistemu.

fosmedia

About The Author

Number of Entries : 1085

Leave a Comment

Scroll to top