FILOSOFSKA NIT PROŽETA KROZ MEDIJSKU SFERU Reviewed by Momizat on . Piše: Doc. dr Mirko Jakovljević, komunikolog FILOSOFSKA NIT PROŽETA KROZ MEDIJSKU SFERU Zbornik radova, Sporedna uloga istine u medijima, (2018), Sveučilište Sj Piše: Doc. dr Mirko Jakovljević, komunikolog FILOSOFSKA NIT PROŽETA KROZ MEDIJSKU SFERU Zbornik radova, Sporedna uloga istine u medijima, (2018), Sveučilište Sj Rating: 0
You Are Here: Home » Kultura » FILOSOFSKA NIT PROŽETA KROZ MEDIJSKU SFERU

FILOSOFSKA NIT PROŽETA KROZ MEDIJSKU SFERU

Piše: Doc. dr Mirko Jakovljević, komunikolog

FILOSOFSKA NIT PROŽETA KROZ MEDIJSKU SFERU

Zbornik radova, Sporedna uloga istine u medijima, (2018), Sveučilište Sjever i Centar za filozofiju medija i mediološka istraživanja, Zagreb.

Image_4934Međunarodni naučni simpozijum pod nazivom „Filozofija medija“ održan od 21-22. septembra 2018. u Zagrebu okupio je naučnike iz regiona. Takođe nastavljeno je sa objavljivanjem njihovih istraživačkih radova koje prezentuju na skupu. Naime, šesti zbornik koji uređuju dr. sci Sead Alić i Marin Miliković donosi po obimu opširne a po sadržaju obrađuje zanimljive i aktuelne teme. Naslov zbornika, Sporedna uloga istine u medijima približava medijsku problematiku filosofskim objašnjenjima aktuelnog stanja u toj oblasti. Autori su, značajno je istaći, temama pristupili ne samo iz ugla filosofskog već i sa interdisciplinarnog stanovišta. Sa te distance uspeli su da rašire svoja istraživanja, ali i da ostanu u strogom centru medijskog promišljanja. Pojam istine i njena uloga u medijima je sagledana iz brojnih uglova.

Zato ne treba da iznenade naslovi tema zastupljenih u zborniku. Trauma i identitet u medijima- medijalizacija i konstrukt-Silve Kalčić, Novi analitički modeli za utvrđivanje standarda razumljivosti medijskog teksta u medijima masovnog komuniciranja-Slobodana Hadžića i Artura Šilića, Odrazi protuljudske zbilje-Edite Hercigonje-Mikšik, Epistemološke matrice suvremene vizuelne kulture, uvod u zapadnoskopiju-Jura Vujića, Filozofija medija: jeli nasilje zabavno?-Divne Vuksanović, Domena virtualnog analogon ili ekstenzija svekolikog bivstvovanja- Bernarda Špoljarića, Kognitivni temelj razumijevanja filmskoga stila-Krunoslava Lučića, Thaumazein: na izvoru filozofije i glazbe-Fulvio Šuran, Medijska istinosna crvotočina- Luke Janeša. Lino Veljak piše na temu: Zastarjelost istine, Suzana Marjanić-Mediji i/ili sveto trojstvo-trač, rat i teorije zavjere ili „Na Zapadu ništa novo“, Nina Ožegović, (Ne)vjerodostojnost medijske reprezentacije kulture: od političke manipulacije do strategije skandala, Ružica Čičak-Chandić- Suvremenost Buddhina učenja kao puta oslobođenja, Josipa Lulić- Slika kao medij mišljenja: distribuirana kognicija i teorija proširenog uma, Iva Brečić- Utjecaj medija na gledatelja od najranije do odrasle dobi, Katerina Jovanović-Tijelo kao medij i metafora u kontekstu umjetničkog performansa, Lidija Fištrek-Tijelo kao medij u digitalnoj umjetnosti, Senad Nanić-Grad kao medij, Veljko Žvan-Knausgard i nova smrt simboličkog, Tanja Todorović-Kritika ili afirmacija realnosti?, Krešimir Katušić-„Intuitivna geometrija“ u prostornoj kiparskoj instalaciji „Ples života“.

Široki dijapazon interesovanja autora u radovima objavljenim u zborniku pokreću čitav niz novih pitanja. Između ostalih direktno se nameću i saznanja koja mogu da sporednu ulogu istine u medijima postave dijametralno suprotno. Na mesto koje može i mora biti i glavno u medijima i da se sa tog stanovišta nastavi sa promišljanjem. Raduje saznanje da su učesnici skupa, dakle autori tekstova, pokazali da filosofi medija, iako je reč o mladoj nauci, ne odstupaju od osnovnih filosofskih načela, ali da, istovremeno ne postoje radi, i samo za sebe, već produbljuju nivoe istraživanja.

U šestom zborniku, poput prethodnih, filosofska nit duboko se prožima kroz medijsku sferu. Zbornik, zahvaljujući temeljnim, studioznim radovima autora i opstaje kao, ozbiljan časopis u kome zainteresovana stručna javnost može da pronađe teme o kojima i treba i mora da se promišlja na savremen način. Time, uredništvo zbornika i organizatori naučne konferencije idu u susret budućim učesnicima i budućoj publici. Teže da se otvaraju novi horizonti i novi filosofski pristupi u istraživanju koje nudi bogat tematski kolorit filosofije medija. Zbornik radova učesnika naučnog skupa koga uspešno organizuju Sveučilište Sjever i Centar za filozofiju medija i mediološka istraživanja, Zagreb je primer kako se, za relativno kratko vreme postojanja, može postati referentan časopis u regionu. Šest, do sada objavljenih, zbornika to nedvosmisleno i pokazuju.

About The Author

Number of Entries : 1077

Leave a Comment

Scroll to top