TRG MARŠALA TITA Reviewed by Momizat on . Život trga (IX) Odmah po oslobođenju Nikšića u drugom svjetskom ratu, u čast Josipa Broza Tita, centralni trg je dobio njegovo ime. Piše: Maksim Vujačić   Život trga (IX) Odmah po oslobođenju Nikšića u drugom svjetskom ratu, u čast Josipa Broza Tita, centralni trg je dobio njegovo ime. Piše: Maksim Vujačić   Rating: 0
You Are Here: Home » Slajdovi » TRG MARŠALA TITA

TRG MARŠALA TITA

Život trga (IX)
Odmah po oslobođenju Nikšića u drugom svjetskom ratu, u čast Josipa Broza Tita, centralni trg je dobio njegovo ime.

Piše: Maksim Vujačić

IMG_20181203_225617_851

 

Ilustracija: (Foto: Željko Šestović)

Još dok su borbe za oslobođenje cijele zemlje trajale, u Nikšiću su organizovane akcije na obnovi porušenih opbjekata. Akcijaši su na rad sa pjesmom kretali sa trga.

Krajem 1952. i početkom 1953. godine u jeku je bila tzv. Tršćanska kriza. Tim povodom u Titogradu, Nikšiću i ostalim mjestima Crne Gore organizovane su masovne demonstracije. U Nikšiću, na trgu Maršala Tita, održan je veliki protestni miting na kome su govorile istaknute ličnosti iz partijskog i državnog rukovodstva Crne Gore i Jugoslavije: Aleksanadar Ranković, Nikola Kovačević Stari, Blažo Jovanović, Vjera Kovačević i drugi. Na govor Đoka Pavićevića masa je, pored ostalog, skandirala: „Pela, džukela“ (istaknuta partijska ličnost u Italiji) i „Neka znade De Gasperi (predsjednik Italije) da Trst brane proleteri!“

Pedesetih godina prošlog vijeka i povodom drugih značajnih društvenopolitičkih događaja u zemlji i svijetu: Staljinove smrti, Dvadestog kongresa Komunističke partije Sovjetskog Saveza, Četvrtog Plenuma CK SKJ na kome je „raskrinkavan“ Milovan Đilas, na glavnom nikšićkom trgu održavane su masovne demonstracije.
Dugi niz godina učesnici sleta, koji se održavao na gradskom stadionu, defilovali su glavnim gradskim trgom i centralnom Njegoševom ulicom.

Do 1951. godine samo nekoliko kuća na rubu trga i u okolnim ulicama imale su sprat.

Ubrzo po oslobođenju trg je asvaltiran, a jednom akcijom 1954. godine bio je pretvoren u zelenu površinu. Naime, na trg je kamionima i vagonetima dovezena zemlja i zasađeno drveće, ali je prva veća kiša sve to pretvorila u neprolaznu kaljugu, pa je ovom prostoru vraćen njegov prvobitni izgled.

Prvi put nakon oslobođenja grada, 18. septembra 1944. godine, predsjednik Jugoslavije posjetio je Nikšić. Bilo je to u okviru njegove posjete Crnoj Gori 19. septembra 1959. godine. Drugi put Tito će se na nikšićkom trgu pojaviti deset godina čak kasnije.

Na putu iz Titograda za Nikšić Tito je 1959. godine obišao gradilište hidrocentrale „Perućica“, a nakon ulaska u grad kolone automobila ulicama Đura Salaja i Vuka Karadžića, uz burne ovacije, poklike i skandiranja, kroz špalir naroda dug četiri kilometra stigao je u željezaru, gdje je razgovarao sa predstavnicima Upravnog odbora i Radničkog savjeta o utiscima i problemima ove fabrike. Tito je nakon toga na trgu govorio na mitingu pred oko 60.000 ljudi. Zbor je otvorio predsjednik Opštinskog odbora Socijalističkog Saveza Jovo Nikčević, koji je zatim dao riječ Titu. Predsjednikov govor pozdravljen je frenetičnim ovacijama hiljada ljudi iz Nikšića, Grahova, Pive, Žabljaka, Velimlja, Šavnika, južne Hercegovine…

Grad je tog jutra bio dekorisan stotinama zastava, cvijećem, zelenilom. Od ranih jutarnjih sati trg i svi trotoari ulica kojima je trebalo da prođe kolona automobila sa predsjednikom Republike i drugim gostima bili su zauzeti. Ulica Đura Salaja bila je zastrta tepihom od cvijeća. Tokom Titovog boravka u gradu, za cijelo to vrijeme, narod nije napuštao svoja mjesta na ulicama. U poslijepodnevnim časovima, ispraćen ovacijama, Tito se sa pratnjom vratio u Titograd.

About The Author

Number of Entries : 1077

Leave a Comment

Scroll to top