Otkriven spomenik posvećen crnogorskim komitama Reviewed by Momizat on . Na Trgu Save Kovačevića u Nikšiću održana je svečanost povodom otkrivanja spomenika posvećenog svim crnogorskim komitama 1916-1929. koji su se borili za pravo, Na Trgu Save Kovačevića u Nikšiću održana je svečanost povodom otkrivanja spomenika posvećenog svim crnogorskim komitama 1916-1929. koji su se borili za pravo, Rating: 0
You Are Here: Home » Društvo » Otkriven spomenik posvećen crnogorskim komitama

Otkriven spomenik posvećen crnogorskim komitama

Na Trgu Save Kovačevića u Nikšiću održana je svečanost povodom otkrivanja spomenika posvećenog svim crnogorskim komitama 1916-1929. koji su se borili za pravo, čast i slobodu Crne Gore.

1545824366-Untitled-1

Spomenik su svečano otkrili predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović i predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović.

,,Danas otkrivamo spomenik ljudima koji nijesu pristajali na ropstvo i poniženje, koji nijesu pristajali da se ponizi Crna Gora. Danas im Crna Gora odaje priznanje za njihovo antičko junaštvo. Slobodna, nezavisna Crna Gora kakvu su sanjali. Vrijeme je pokazalo da njihova žrtva nije bila uzaludna. Ovim spomenikom mi odajemo poštu njihovoj žrtvi i pokazujemo privrženost njihovoj ideji. Hvala Udruženju boraca i antifašista Nikšića i Opštini Nikšić koji su podigli ovaj spomenik. Neka je vječna slava crnogorskim komitima, nek’ je vječna Crna Gora“, kazao je predsjednik Đukanović na otkrivanju spomenika.

Djelo akademskog vajara Sretena Milatovića kombinacija je bijelog autohtonog nikšićkog kamena i stakla, visine je 2 metra i 80 centimetara, a krasiće trg Save Kovačevića. Spomenik ima dva kamena stuba koji predstavljaju komitske pokrete, dok će između njih biti stakleni stub kao simbol savremene Crne Gore. Stubovi su na vrhu spojeni kamenom gredom u obliku crnogorske kape sa komitskim grbom, dok na Spomeniku piše “U slavu crnogorskih komita koji su se borili za pravo, čast i slobodu Crne Gore 1916-1929”.

About The Author

Number of Entries : 1085

Leave a Comment

Scroll to top