Republikancima Senat, Demokratama Predstavnički dom Reviewed by Momizat on . Američki Predstavnički dom pripao je većinski demokrama, dok će republikanci predsjednika Donalda Trampa zadržati kontrolu nad Senatom, objavili su američki med Američki Predstavnički dom pripao je većinski demokrama, dok će republikanci predsjednika Donalda Trampa zadržati kontrolu nad Senatom, objavili su američki med Rating: 0
You Are Here: Home » Društvo » Republikancima Senat, Demokratama Predstavnički dom

Republikancima Senat, Demokratama Predstavnički dom

Američki Predstavnički dom pripao je većinski demokrama, dok će republikanci predsjednika Donalda Trampa zadržati kontrolu nad Senatom, objavili su američki mediji.

IMG_20181107_114642

Takvi rezultati u skladu su sa predizbornim anketama i analizama. Republikanci su dosad kontrolisali Kongres. U Senatu su imali tesnu većinu (51 senator prema 49 demokratskih), a veću u Predstavničkom domu (236 predstavnika prema 193 demokratskih, uz šest praznih mjesta).

Kompletan sastav Predstavničkog doma i Senata biće tek poznat. Procjene su da će demokrate dobiti 229 mjesta, a republikanci 206 u Predstavničkom domu.

Iako su demokrate preuzimanjem tog doma odnijeli veliku pobjedu, ocjenjuje se da ipak nije došlo do „protivtrampovskog talasa“.

Velika pobjeda za republikance je ona senatora Teda Kruza u Teksasu, u tijesnoj trci sa demokratom Betom O’Rurkom, zvijezdom ovih izbora u čiju je kampanju uložen veliki novac. Kruzova pobjeda omogućila je republikancima da zadrže ključno mjesto kako bi održali većinu u Senatu.

Na izborima koji se tradicionalno održavaju sredinom mandata aktualnog predsjednika, bira se 435 članova Predstavničkog doma, 35 od 100 članova Senata i 36 od 50 državnih guvernera, kao i brojni ostali državni i lokalni zvaničnici.

Amerikanci su u velikom broju izašli na izbore za Kongres koji se smatraju nekom vrstom referenduma o predsjedniku.

Istorijski, predsjednikova stranka na sredini mandata rijetko izbjegne protestno glasanje i poraz.

Izvor: n1

About The Author

Number of Entries : 1085

Leave a Comment

Scroll to top