„CG slobodne i odgovorne medije vidi kao dio svoje evropske budućnosti“ Reviewed by Momizat on . Ovogodišnji laureat nagrade DIALOGOS za najbolju knjigu u regionu iz oblasti teorije i kulture medija u 2017, je prof. dr Nenad Vertovšek za knjigu „Noam Čomski Ovogodišnji laureat nagrade DIALOGOS za najbolju knjigu u regionu iz oblasti teorije i kulture medija u 2017, je prof. dr Nenad Vertovšek za knjigu „Noam Čomski Rating: 0
You Are Here: Home » Društvo » „CG slobodne i odgovorne medije vidi kao dio svoje evropske budućnosti“

„CG slobodne i odgovorne medije vidi kao dio svoje evropske budućnosti“

Ovogodišnji laureat nagrade DIALOGOS za najbolju knjigu u regionu iz oblasti teorije i kulture medija u 2017, je prof. dr Nenad Vertovšek za knjigu „Noam Čomski i kritika suvremenih masmedija“.

„Živimo u vremenu dramatično ubrzanih razvojih procesa kojima pečat daju nove informaciono-komunikacione tehnologije. Rezultat toga su i duboke promjene u tradicionalnom medijskom svijetu, i nove paradigme medijske kulture. To je posebno vidljivo u društvima u tranziciji kao što su naša, koja mukotrpno pokušavaju da kroz sveobuhvatne reforme i usvajanje evropskih vrijednosti uhvate priključak sa savremenim civilizacijskim tokovima.

Naučni projekat regionalnog značaja „Medijski dijalozi“ je to prepoznao na vrijeme. U tom kontekstu je i ustanovljena naučna nagrada „DIALOGOS“ koju razumijem kao potrebu i podsticaj da se utemelje i osnaže nauka i znanje kao bazični resursi za budućnost naših društava i za njihov razvoj“, kazao je Đukanović.

Đukanović dodaje da ovaj projekat zaslužuje podršku kao važan dio regionalne saradnje, utoliko prije, kako navodi, što se radi o povezivanju i afirmaciji stručnih kapaciteta u našim zemljama.

„Balkan kao društvo znanja najbolji je odgovor konceptima i tehnikama manipulisanja iz predvorja predpolitičke kulture. To je ideal dostojan angažovanja, cilj do kojeg se ne može stići bez naučnog, kredibilnog medijskog istraživanja.

Razvijanje viših nivoa saradnje i jačanje regionalne stabilnosti, što je preduslov ekonomskog i demokratskog razvoja, kao i napretka na evropskom putu, konstanta je u prioritetima državne politike Crne Gore. Zato podržavamo svaki oblik konstruktuvne saradnje koji afirmiše region kome pripadamo kao mjesto sigurnosti, demokratije i evropske perspektive, u interesu podizanja kvaliteta života naših građana. Time dajemo i najbolji doprinos evropskoj stabilnosti i očuvanju vizije ujedinjene Evrope“, dodaje predsjednik države.

Svjesni su, dodaje, da su pred nama brojna iskušenja, posebno u medijskoj sferi u kojoj se ogledaju svi društveni tokovi.

„Proces prihvatanja tekovina evropskih vrijednosti, granice između regulacije i samoregulacije, pitanje slobode i odgovornosti medija, sukob javnog i korporativnog interesa, hiperprodukcija informacija – samo su dio izazova. Otuda, ne dolazi slučajno pitanje da li današnji mediji imaju „moć bez odgovonosti“ – kako naslovom svoje knjige sugeriše Sandra Bašić Hrvatin, prva dobitnica nagrade „DIALOGOS“.

Samo profesionalni i etički kodirani mediji mogu biti kontrolori svih grana vlasti. Zato su nam svima potrebni mediji koji rade u interesu javnosti, a ne oni koji koristeći svoju moć nekritički arbitriraju svemu i svakome. Samo kredibilni mediji mogu afirmisati kredibilnu javnost. Crna Gora slobodne i odgovorne medije vidi kao dio svoje evropske budućnosti. Cilj je progres društva i kvalitetniji život ljudi koji ga čine. To je suština procesa integracija, a ne puko administrativno ispunjavanje pregovaračkih agendi. Sloboda i nesmetani ambijent za rad medija, standardi javnog interesa i zalaganje za profesionalno unapređenje i održivost medijske pluralističke scene, ciljevi su kojima težimo i kojima smo posvećeni.

Uz poruku da će Crna Gora i ubuduće biti mjesto okupljanja regiona i kada se radi o istraživanju kulture i teorije medija, i naučnoistraživačke djelatnosti uopšte, najsrdačnije čestitam Prof dr. Nenadu Vertovšeku ovu vrijednu nagradu. Sve čestitke i žiriju na odgovornom radu i izboru, kao i organizatorima na istrajnosti u ovoj značajnoj misiji“, zaključio je Đukanović.

Skupu prisustvuju i predstavnici akademsko-naučne zajednice, diplomatskog kora zemalja regiona, državnih institucija iz oblasti obrazovanja, prosvete, nauke, kulture, umjetnosti, te javnog života Crne Gore.

Predsjednik međunarodnog žirija nagrade, filizof medija, prof. dr Sead Alić kazao je da je DIALOGOS nešto najbitnije što se dogodilo u posljednjih godinu dana.

„Za svalu pohvalu je organizovanje dodjele nagrade Dialogos“, kazao je on.

Laureat prof. dr Nenad Vertovšek kazao je da osjeća čast jer poznaje sav rad oko „Medijskog dijaloga“.

„Zato ovu nagradu shvatam možda i puno šire. Mediji su dio sfere ovog života i ove stvarnosti. To je iskrivljena stvarnost koja sve više postaje stvarna stvarnost. Ova proevropska nagrada predstavlja veliki most i to ne samo u ovom dijelu Evrope“, kazao je on.

Vertovšek je kazao i da bez etike nema novinarstva.

„Posebno bih istakao poruku mladim generacijama, a to je da treba da imaju kritičko mišljenje, poštovanje i uvažavanje. Svijet koji dolazi neće bito lošiji ili bolji nego će biti drugačiji. A ta različitost je bolja ako sadrži etiku“, kazao je.

Izvor: Antena M

About The Author

Number of Entries : 1069

Leave a Comment

Scroll to top