FAKULTET NIJE ZABORAVIO TREĆE DOBA Reviewed by Momizat on . Fakultet za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću, inače ugledna jedinica državnog Univerziteta Crne Gore, nikog ne zaboravlja. Na toj ustanovi su rađeni brojni Fakultet za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću, inače ugledna jedinica državnog Univerziteta Crne Gore, nikog ne zaboravlja. Na toj ustanovi su rađeni brojni Rating: 0
You Are Here: Home » Društvo » FAKULTET NIJE ZABORAVIO TREĆE DOBA

FAKULTET NIJE ZABORAVIO TREĆE DOBA

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću, inače ugledna jedinica državnog Univerziteta Crne Gore, nikog ne zaboravlja. Na toj ustanovi su rađeni brojni projekti sa studentskom i školskom populacijom, sa sportistima svih profila, a od nedavno je startovao projekat posvećen osobama trećeg doba. Taj projekat, „EPA-SIOP“je obuhvatio oko pedesetak penzionera starijih od 55 godina, a finasira ga Ministarstvo nauke Crne Gore. Koordinatorii projekta su profesori doktori Duško Bjelica i Stevo Popović, a vode ga magistri Fakulteta Marina Vukotić i Gorica Zorić. Činjenica da je na oglasu za prijavljivanje bilo još kandidata za učešće u projektu govori o velikoj zainteresovanosti osoba trećeg doba da vježbaju pod stručnim nadzorom. Riječi Dekana fakulteta Prof. dr Steva Popovića, u pozdravnoj riječi, sa učesnicima projekta dočekane su aplauzima i odobravanjem.

trece doba

Učesnici „EPA-SIOP“ projekta na prvom okupljanju (Foto: Svetlana Mandić)

-Projekat je novina u Crnoj Gori i drago mi je što su naš Fakultet i Ministarstvo nauke pokretači toga. Naglasio je da mnogi pripadnici trećeg doba ne mogu da treniraju iako bi željeli. Razlog je što nemaju gdje ili nijesu u mogućnosti da plaćaju mjesečnu članarinu. U Evropi se dosta ulaže u treće doba i njihove aktivnosti. Došlo je vrijeme da i mi to slijedimo i drago mi je što ste pokazali interes za ovaj projekat. Do sada smo bili uglavnom usmjereni na sport a sada smo promijenili strategiju i odlučili da se bavimo prevencijom i aktivnostima na poboljšanju zdravlja. Nadam se da će učesnici projekta, uz našu pomoć i znanje, to iskoristiti na najbolji način i nastaviti sa rekreacijom i nakon završetka projekta.-kazao je profesor Popović.

m.vukotic

 

Mr Marina Vukotić dijeli poklone učesnicima projekta (Foto: Svetlana Mandić)

Tokom projekta biće urađen trenutni presjek stanja kada su u pitanju starije osobe, koje će sistematskim tjelesnim aktivnostima biti praćene a sve se radi prema međunarodnom standardizovanom upitniku. Šteta samo što prostorni i drugi faktori nijesu u ovom momentu dozvolili još veću masovnost. Prijavljeni učesnici u projektu su se sa oduševljenjem odazvali na oglas, ali bi svi da vježbaju. U tom smjeru će ići inicijativa da druženje ne bude samo okupljanje i predavanja, već bar jednom nedjeljno vježbanje. Nekadašnji prvak Crne Gore u džudou dr Dušan Martinović, koji je u grupi za druženje kaže:

-Mi se družimo i ovako, ali nam nedostaje prostor i vježbanje to pod stručnim nadzorom. Svidjela su mi se tatestiranja na startu projekta i zato bih volio da se to uporedi na kraju, ali obavezno nakon programa vježbi.- riječi su Martinovića. Slično razmišlja i Branka Drobnjak, takođe nekadašnja džudistkinja, ali i članica Društva sportske rekreacije „Veterani“.

-Prijavila sam se prvenstveno zbog zdravlja. Volim sport i volim druženje . Puno mi znači što ću trenirati sa uz stručne osobe. Prezadovoljna sam zbog toga. Vježbanje u ovom dobu mi je možda potrebno taman toliko kao kad sam bila mlada.

Magistar Marina Vukotić, koja je već druga godina doktorskih nauka je jedan od voditelja projekta „EPA-SIOP“, je objasnila da će se tokom projekta dobiti relevantni podaci o tome, kako tjelesna aktivnost može uticati na inkluziju osoba trećeg doba.

-Očekivani rezultati projekta se ogledaju u prepoznavanju neaktivnog stila života osoba starije životne dobi i uvođenje adekvatnih mjera koje će dovesti do poboljšanja i utvrđivanja efekata tjelesne aktivnosti. Ističem da svaka osoba, bez obzira na hronološku dob, sposobna za određenu vrstu fizičke aktivnosti i da starost ne bi smjela da predstavlja ograničavajući faktor za vježbanje. Treniranje u društvu i pozitivnom okruženju povoljno doprinosi uticaju na pamćenje, sposobnost inicijative, raspoloženje i doživljaj zdravlja.-rijeći su Marine Vukotić.
Na startu su svi učesnici u projektu potpisali ugovore sa Fakultetom i dobili prigodne poklone.

Blagoje Đukanović

 

About The Author

Number of Entries : 982

Leave a Comment

Scroll to top