Oproštaj lidera od Džona Mekejna, hvale njegova dostignuća Reviewed by Momizat on . Lideri zemalja i aktuelni i bivši predsjednici SAD odali su poštu dugogodišnjem američkom senatoru Džonu Mekejnu, koji je umro u 82. godini, hvaleći njegova pos Lideri zemalja i aktuelni i bivši predsjednici SAD odali su poštu dugogodišnjem američkom senatoru Džonu Mekejnu, koji je umro u 82. godini, hvaleći njegova pos Rating: 0
You Are Here: Home » Društvo » Oproštaj lidera od Džona Mekejna, hvale njegova dostignuća

Oproštaj lidera od Džona Mekejna, hvale njegova dostignuća

Lideri zemalja i aktuelni i bivši predsjednici SAD odali su poštu dugogodišnjem američkom senatoru Džonu Mekejnu, koji je umro u 82. godini, hvaleći njegova postignuća.

REUTERS/Henry Romero

 

Mekejn, kandidat republikanaca na predsedničkim izborima u SAD 2008. godine, na kojima je izgubio od Baraka Obame, umro je juče na svom imanju u saveznoj državi Arizoni poslije jednogodišnje borbe sa rakom mozga, navodi Asošiejted pres. Stotine ljudi, od kojih su neki mahali američkim zastavama, pozdravljale su na svakom nadvožnjaku i na svakoj izlaznoj rampi pogrebna kola, koja su nosila Mekejnovo tijelo sa imanja na kojem je proveo posposljed nedjelje.

Njemačka kancelarka Angela Merkel uputila je izraze saučešća na Tviteru, navodeći da je Mekejn bio „jedna od velikih političkih ličnosti našeg vremena“ i „neumoran borac za jak transatlantski savez“.

„Džon Mekejn je bio vođen uvjerenjem da je smisao političkog rada u služenju slobodi, demokratiji i vladavini prava. Njegova smrt je gubitak za sve koji dijele to uvjerenje“, naveo je kancelarkin portparol Štefen Zajbert.

Francuski predsjednik Emanuel Makron naveo je na Tviteru, na engleskom jeziku, da je preminuli senator „bio istinski američki heroj koji je čitav život posvetio svojoj zemlji“. Bivši američki predsjednici koji su spriječili Mekejnov ulazak u Bijelu kuću – Obama i Džordž Buš Mlađi, takođe su uputili saučešće.

Obama je naveo da je sa Mekejnom, uprkos njihovim razlikama, dijelio „odanost nečemu višem – idealima za koje su se generacije Amerikanaca i imigranata borile, marširale i žrtvovale“. Buš, koji je Mekejna pobijedio na unutarpartijskim izborima za predsjedničkog kandidata republikanaca 2000. godine, nazvao ga je „čovjekom čvrstih uverenja, patriotom najvišeg ranga i prijateljem koji će mu veoma nedostajati“.

Očekuje se da će i Obama i Buš biti među govornicima na sahrani Mekejna.

Mekejn je proveo više od pet godina kao ratni zarobljenik u Vijetnamu, gde je 1967. oboren dok je pilotirao. Za člana Predstavničkog doma izabran je 1982. godine, a senator je bio od 1987. godine do smrti.

About The Author

Number of Entries : 1088

Leave a Comment

Scroll to top