Preminuo američki senator John McCain Reviewed by Momizat on . Republikanski senator John McCain preminuo je u 81. godini, saopšteno je u subotu iz njegovog kabineta. McCain, jedan od najuticajnijih američkih senatora, bolo Republikanski senator John McCain preminuo je u 81. godini, saopšteno je u subotu iz njegovog kabineta. McCain, jedan od najuticajnijih američkih senatora, bolo Rating: 0
You Are Here: Home » Društvo » Preminuo američki senator John McCain

Preminuo američki senator John McCain

Republikanski senator John McCain preminuo je u 81. godini, saopšteno je u subotu iz njegovog kabineta.

John McCain death 2_1535246151737.jpg_95720628_ver1.0_640_480

McCain, jedan od najuticajnijih američkih senatora, bolovao je od tumora na mozgu, koji mu je dijagnostikovan u julu 2017. godine. Karcinom mu je otkriven tokom operacija uklanjana krvnog ugruška iznad oka. U decembru iste godine je napustio Vašington, a u petak je, prema saopštenju porodice, odlučio da prekine da uzima terapiju.

Njegova supruga Sindi saopštila je na Tviteru: „Preminuo je onako kako je i živio, pod svojim uslovima, okružen ljudima koje je volio, u mjestu koje je najviše volio“.

John McCain je u Senatu zastupao Arizonu u šest mandata, a 2008. godine je bio i predsjednički kandidat Republikanske stranke. Na izborima je izgubio od Baraka Obame, prvog afro-američkog predsjednika SAD.

Odajući poštu svom nekadašnjem političkom rivalu, Obama je u saopštenju naveo da su on i Mekejn, uprkos „potpuno različitim životnim iskustvima“ i političkim razlikama, dijelili „vjernost nečem višem – idealima za koje su se generacija Amerikanaca i imigranata borile, marširale i žrtvovale se“.

„Naše političke borbe smatrali smo privilegijom i prilikom da budemo nosioci tih visokih idela kod kuće, i da ih unapređujemo širom svijeta“, napisao je Obama.

McCain je imao i neuspješnu kandidaturu za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke 2000. godine, kada je izgubio od Georga Buscha mlađeg.

Dugogodišnji zagovornik većeg angažmana SAD na Balkanu

Senator John McCain bio je zainteresovan za dešavanja na Balkanu i često je tamo putovao. Takođe je bio snažan zagovornik članstva Crne Gore u NATO, a u martu 2018. godine je odlikovan Ordenom crnogorske zastave prvog stepena zbog doprinosa razvoju bilateralnih odnosa SAD i Crne Gore.

U posljednjem intervjuu za Glas Amerike u aprilu 2017. Mekejn se, između ostalog, založio za veći angažman SAD na Balkanu.

Konzervativac „nezavisnog duha“

U Senatu je bio poznat kao konzervativac, ali je sarađivao je sa demokratama na pitanjima reforme imigracionog sistema, klimatskih promjena, finansiranju kampanje.

Bio je centralna figura jednog od najdramatičnijih trenutaka u Kongresu, za vrijeme Trampovog mandata, kada se vratio u Vašington ubrzo nakon što mu je otkriven rak i onemogućio usvajanje zakonskog prijedloga kojim je trebalo da bude ukinut Obamin Zakon o reformi zdravstvene zaštite.

Nedugo nakon što je obolio od raka, održao je govor u Senatu 25. jula 2017. godine u kojem je, između ostalog, pozvao republikanske kolege da se suprostave Trampu, a sve članove Kongresa da rade zajedno da bi Amerika i dalje bila „svetionik slobode“ u svijetu.

„To je povod koji nas veže i koji je mnogo moćniji i vredniji od malih razlika koje nas dele“, poručio je tada McCain.

About The Author

Number of Entries : 1009

Leave a Comment

Scroll to top