Na Kapinom polju obilježeno 75 godina od strijeljanja boraca Reviewed by Momizat on . Povodom obilježavanja 75 godina od strijeljanja 25 boraca narodnooslobodilačkog rata, Udruženje boraca NOR-a i antifašisti Nikšića održali su komemoraciju kod s Povodom obilježavanja 75 godina od strijeljanja 25 boraca narodnooslobodilačkog rata, Udruženje boraca NOR-a i antifašisti Nikšića održali su komemoraciju kod s Rating: 0
You Are Here: Home » Istorija » Na Kapinom polju obilježeno 75 godina od strijeljanja boraca

Na Kapinom polju obilježeno 75 godina od strijeljanja boraca

Povodom obilježavanja 75 godina od strijeljanja 25 boraca narodnooslobodilačkog rata, Udruženje boraca NOR-a i antifašisti Nikšića održali su komemoraciju kod spomenika na Kapinom polju.

829957d8d903c1dd12bebc5cd326cd3d

Nakon što su predstavnici izviđača položili cvijeće predsjednik nikšićkog UBNOR-a Slobodan Bato Mirjačić podsjetio je da u nikšićkoj opštini ima više od 240 spomenika NOB-a i poručio da ne smijemo dozvoliti da isti budu zapušteni i zaboravljeni.

Vojo Kovačević, član predsjedništva UBNOR-a i antifašista Nikšić, podsjetio je da pod humkom na Kapinom polju leži 25 boraca iz svih krajeva Crne Gore, “raznih dobi, različitih zanimanja, ali zbratimljenih jednim idealom, idealom slobode i borbe protiv okupatora i domaćih izdajnika”. Istog dana u Beranama strijeljano je još 19 interniraca iz nikšićke opštine, a tog 25. Juna 1943.godine  u Crnoj Gori je stijeljano još 155 boraca u znak neprijateljske  odmazde  za velike partizanske pobjede  u četvrtoj i petoj ofanzivi.

“NOB je bila, u pravom smislu te riječi, opštenarodna borba kojoj se pridružilo sve što je pošteno mislilo i osjećalo, bez obzira na plemensko, vjersko i nacionalno opredjeljenje”, kazao je Kovačević.

Spomenik je rad Slobodana Vukajlovića, čijih pet stubova sjedinjenih u baklju slobode, predstavlja pet stubova na koje su prilikom strijeljanja vezivane grupe od po pet logoraša.

Cvijeće je položila i delegacija opštinskog odbora Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore Nikšić.

Izvor: Vijesti

About The Author

Number of Entries : 1067

Leave a Comment

Scroll to top