Pet godina Novina Nikšića: Jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Nk Reviewed by Momizat on . U Gradskoj kući upriličen je program povodom obilježavanja pet godina postojanja "Novina Nikšića". Organizatori večeri bili su Društvo prijatelja i poštovalaca U Gradskoj kući upriličen je program povodom obilježavanja pet godina postojanja "Novina Nikšića". Organizatori večeri bili su Društvo prijatelja i poštovalaca Rating: 0
You Are Here: Home » Kultura » Pet godina Novina Nikšića: Jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Nk

Pet godina Novina Nikšića: Jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Nk

U Gradskoj kući upriličen je program povodom obilježavanja pet godina postojanja „Novina Nikšića“. Organizatori večeri bili su Društvo prijatelja i poštovalaca Nikšića, UBNOR i antifašisti Nikšića i JU Narodna biblioteka Njegoš. Uvodni govor održao je dr Radovan Raco Mihanović, predsjednik programskog savjeta Novina i prisjetio se početaka: „Prije pet godina, kada smo se dogovarali oko projekta osnivanja i rada na Novinama Nikšića, moram priznati da sam bio, kako bi rekli moje kolege koji se bave mentalnim zdravljem, depresivni optimista. Depresivni, jer sam znao da naše upuštanje u tako ozbiljan projekat treba biti i finasijski podržano. Zadati sebi obavezu, da novine kontinuirano dolaze do čitaoca, u ovo vrijeme, kada se i mnoga glasila koja imaju svoju tradiciju gase ili se opredjeljuju da izlaze tromjesečno ili poligodišnje. Da ćemo biti sigurni u kontinutet izlaska novina uvjeravao  nas je glavnu urednik našeg glasila Vladimir Šestović. Ubrzo smo se u to i uvjerili“ dodao je Mijanović.

Sa promocije Novina Niksica Vlatko Simunovic, Maksim Vujacic, Radovan Raco Mijanovic, Slobodan Bato Mirjacic i Vesna Kovac

Foto: Željko Šapurić

Prošlost obavezuje, pa je uredništvo tačno prije pet godina došlo na ideju da nekadašnje „Nikšićke novine“ dobiju nasljednika.

„Dali su sebi zadatak da novine u kontinuitetu izlaze i stalno nalaze put do čitalaca. Kako se moglo čuti, ove novine su jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Nikšiću, jer su rijetka oaza „najnikšićkijih“ priča“, kazao je novinar Vlatko Simunović.

Sa promocije Novina Niksica (6)

Foto: Željko Šapurić

Optimizam su im ulili zainteresovanost čitalaca, angažovanost stvaralaca, kulturnih i javnih radnika i svih kojima je odgovarao moto „glasilo sjećanja i čuvanja tradicije“. „Novine Nikšića“ su važne jer svjedoče o onome što je Nikšić bio, ali i o onome što će biti. Predstavljaju jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u našem gradu, rečeno je na svečanosti.

Novinar, publicista i odgovorni urednik Novina, Maksim Vujačić osvrnuo se na same početke Nikšićkih novina, šezdesetih godina prošlog vijeka i govorio o svojoj višedecenijskoj saradnji sa tim listom, te kako će se uredništvo današnjih Novina Nikšića potruditi da održi tu tradiciju i obogati svoje kulturne aktivnosti i sprovede neke nove ideje u budućem periodu.

Predsjednik UBNORA i antifašista Nikšića Slobodan Bato Mirjačić iskazao je zadovoljsto povodom ovog jubileja lista i pomenuo da su Novine Nikšića u proteklom periodu propratile gotovo sve važne aktivnosti organizacije na čijem je on čelu.

Na kraju večeri, glavnom i odgovornom uredniku „Novina Nikšića“, Vladimiru Šestoviću, predjsednik UBNOR-a i antifašista Nikšića, Slobodan Mirjačić, uručio je Povelju za doprinos jačanju antifašizma.

Sa promocije Novina Niksica Vladimir Sestovic, Slobodan Bato Mirjacic

Šestović se zahvalio prisutnima, organizatorima, uručiocima Povelje, te svima koji su participirali u ovoj misiji u proteklih pet godina, a bilo ih je mnogo. „Nastavili smo i što je još teže, očuvali 120 godina dugu tradiciju lokalne štampe u Nikšiću i sačuvali od zaborava mnoge priče koje su živjele u usmenom predanju tako što smo ih zapisali i publikovali“, kazao je Šestović. „U posve digitalnom dobu, Novine Nikšića se čitaju, iščekuju, fotokopiraju, prepričavaju, prelaze granice kontinenata, a to je dokaz da smo formirali respektabilan list“, naglasio je on.

Moderator večeri bila je Vesna Kovač.

Veče je održano u okviru Nikšićke kulturne scene 2018.

Sa promocije Novina Niksica (1)

About The Author

Number of Entries : 1054

Leave a Comment

Scroll to top