Istorijski čas povodom 148 godina postojanja škole na Lukovu Reviewed by Momizat on . UBNOR i antifašisti Nikšića u srijedu 6. 06. 2018. godine povodom 148 godina postojanja i rada škole na Lukovu i 75 godina od pogibije  Dušana Đukanovića na Sut UBNOR i antifašisti Nikšića u srijedu 6. 06. 2018. godine povodom 148 godina postojanja i rada škole na Lukovu i 75 godina od pogibije  Dušana Đukanovića na Sut Rating: 0
You Are Here: Home » Istorija » Istorijski čas povodom 148 godina postojanja škole na Lukovu

Istorijski čas povodom 148 godina postojanja škole na Lukovu

UBNOR i antifašisti Nikšića u srijedu 6. 06. 2018. godine povodom 148 godina postojanja i rada škole na Lukovu i 75 godina od pogibije  Dušana Đukanovića na Sutjesci juna 1943. čije ime škola danas nosi  organizovati istorijski čas posvećen ovom revolucionaru. Uspomene na njega evociraće predsjednik Slobodan Mirjačić sa početkom u 10,45 časova u prostorijama škole, a u nastavku teksta je i njegovo izlaganje.

e772a5c5f665646545903e54d2cc6be8

Draga djeco,
Poštovani direktore,
Uvaženi predavači,
Sve Vas srdačno pozdravljam!

Moji drugovi i ja koji smo danas sa Vama, članovi smo UBNOR-a i antifašista Nikšića. Dužni da čuvamo tekovine NOR-a i da održavamo spomen-obilježja posvećena bitkama i pojedincima iz NOR-a, kao i iz svih oslobodilačkih ratova koje je narod Crne Gore vodio kroz hiljadugodišnju borbu svoga postojanja. Tako je to kod naroda koji „ne ljubi lance“. Nesmijemo zaboraviti tekovine i junaštva tih div junaka koji dadoše živote za slobodu i čast svoje domovine. Najveća tekovina te borbe je svakako antifašizam.

Mi u Savezu boraca NOR-a i antifašista Crne Gore naslijeđujemo ono što su stvarali naši prethodnici, borci, partizani, komunisti, na čelu sa Titom, Komunistička partija i socijalistička revolucija, to baštinimo kao svoje dobro, odnosno, to je naš program. Lako nam je, jer je savremena Crna Gora antifašistička. Mi se ponosimo činjenicom da kao Savez boraca, uživamo punu podršku društva , političke elite, progresivnih snaga u Crnoj Gori,odnosno naroda.
Nakon kapitulacije Jugoslavije, herojski narod Crne Gore,13. jula diže glas protiv fašizma i mračnih sila koje su porobile cijelu Evropu. A, tada je i cijela Evropa stenjala pod fašističkom čizmom. To je bio veličanstveni, opštenarodni ustanak cijele Crne Gore.

Ako imamo u vidu da ustanici nijesu imali sredstva veze, da nije bilo komunikacija i saobraćaja, da smo bili nerazvijena i siromašna zemlja onda je za divljenje što je ustanak za dva tri dana planuo u cijeloj Crnoj Gori. Taj trinaestojulski fenomen priznat je Crnoj Gori od svih naprednih pojedinaca i država Evrope. U toj neravnopravnoj borbi i ovaj kraj je dao veliki doprinos.
U toku rata iz opštine Lukovske poginulo je 136 boraca, među kojima i 12 žena a tri borca su proglašeni za narodne heroje, 47 članova Partije, 33 člana SKOJ-a, a bilo je 148 žrtava fašističkog terora, a 86 mlađih od 25 godina. Među poginulim po zanimanju bilo je 85 zemljoradnika i 14 radnika, a svih ostalih 49, što jasno govori da je naša zemlja bila agrarna i nerazvijena, a da je najviše žrtava podnijela mlada generacija…

Uskoro ćemo proslaviti 77 godina od 13-to julskog ustanka, kada i slavimo 73 godine od pobjede nad fašizmom, ali ipak moramo biti obazrivi, jer fašizam jeste pobijeđen, ali ne i uništen u korijenu. Moramo biti oprezni, jer se u cijelom svijetu pojavljuju negativni oblici, neki negativni ljudi i udruženja koji u suštini imaju fašističke ideje upakovane u raznim oblicima, a prijete čovječanstvu. Fašizam je uništio preko 70 miliona života nedužnih ljudi, razorio države i gradove. A,samim tim moramo biti budni i pažljivi da sve te negativne pojave u početku i u korijenu sasiječemo i ne dozvolimo da uzmu maha, jer svako vrijeme ima svoj specifični fašizam. Napredna Crna Gora je od 1941. godine antifašistička i nadamo se da će ostati takva.

U tim stravičnim stradanjima poginuli su braća Đukanović Stankov Dušan, Nikola i Dimitrije.

Dušan, rođen 1917. godine u siromašnoj lukovskoj porodici, osnovnu školu završio je rodnom mjestu. Vojsku je služio u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Prije II svjetskog rata pripadao je naprednom narodnom pokretu kada je shvatio da je Crna Gora izgubila svoju nezavisnost. Bio je u grupi koja je pripremala dizanje ustanka u Lukovskoj opštini. U jesen 1941. godine primljen je u KPJ kao istaknuti borac. Bio je borac Lukovskog udarnog bataljona Nikšićkog NOP odreda. Kao dobrovoljac učestvovao je u čuvenoj Pljevaljskoj bici 1. decembra 1941. godine, gdje i pored velih žrtava partizani nijesu uspjeli da oslobode Pljevlja. Formiranjem V proleterske crnogorske brigade ulazi u njen sastav u činu desetara. Početkom 1943. godine postavljen je za zamjenika komesara čete u I bataljonu ove brigade. Poginuo je na Sutjesci juna 1943. godine.

Vaša škola, draga đeco, sa ponosom nosi ime Dušana Đukanovića, neustaršivog borca. Dajući njegovo ime Školi društvo se donekle odužilo Dušanu Stankovom Đukanoviću. A vaša Škola će za dvije godine slaviti veliki jubilej 150 godina postojanja, što je za divljenje i poštovanje.

Đeco, morate pamtiti lik i ime Dušana Đukanovića i čuvati ga od zaborava. Neka vam njegovo djelo služi kao putokaz u narednim godinama. Kad god prođete pored njegove bronzane biste sjetite se Dušana, Save, Peka, Ljuba, Joke i ostalih boraca koji su svima nama stvorili uslove da slobodno živimo u slobodnoj Crnoj Gori.

Sjetite se da je naš dug prema njima dug koji moramo vratiti. A, vaš dug je da dobro učite i donosite svojoj školi dobre rezultate, pobjede, medalje i slično. Ove školske godine ste postigli zavidne rezultate, što je za svaku pohvalu ,a uz želju da nastavite, jer tako ćete se odužiti onima koji se boriše za vaš mir i slobodu.
Posebno bih pozdravio vašu drugaricu Nikolinu Rakojević, koja je na Međunarodnom takmičenju mladih pjesnika u Banja Luci,postigla odličan rezultat i u konkurenciji od 6500 radova ušla u finale u prvih 80 i osvojila drugo mjesto, zatim i Ninu Đurđevac koja je osvojila treće mjesto na optšinskom takmičenju recitatora i Pohvalu na takmičenju recitatora u organizaciji Obodskog slova , kao i Vasilija Peroševića koji dobio Pohvalu na opštinskom takmičenju recitatora.

Skupa sa Vama i svim učenicima naše domovine SUBNOR i antifašisti Crne Gore postaju čvrst bedem protiv svih onih koji krnje ugled naše domovine na bilo koji način. U toj borbi već su sa nama i vaš uvaženi direktor Budimir Bijelić, član Opštinskog odbora UBNOR-a i antifašista Nikšić i profesorica Vesna Kovač, član našeg Predsjedništva i mnogi drugi.

Antifašizam nam stvara društvo u kome ćemo svi uživati ista prava i koja zaslužuje ljudski rod. To što mi baštinimo antifašizam je naš ogromni kapital za budućnost. Smatram da smo mi svi antifašisti i u to ime vas pozdravljam, još jednom i podsjećam da čuvate lik i ime Dušana Đukanovića i da je to vaš trajan zadatak, čuvanjem njegovog djela čuvate i ostale revolucionare, čuvate antifašističku Crnu Goru.

Hvala vam!

Lukovo, 06. 06. 2018.

Slobodan Bato Mirjačić

About The Author

Number of Entries : 963

Leave a Comment

Scroll to top