Bedem Fest osuđuje vandalizam: VRIJEME ZA KULTURNO BUĐENJE Reviewed by Momizat on . Bedem fest oštro osuđuje vandalizam na drevnim zidinama Bedema i poziva na akciju. Ponovljeni čin varvarstva direktan udar na kulturnu baštinu. (U Nikšiću, 6. A Bedem fest oštro osuđuje vandalizam na drevnim zidinama Bedema i poziva na akciju. Ponovljeni čin varvarstva direktan udar na kulturnu baštinu. (U Nikšiću, 6. A Rating: 0
You Are Here: Home » Društvo » Bedem Fest osuđuje vandalizam: VRIJEME ZA KULTURNO BUĐENJE

Bedem Fest osuđuje vandalizam: VRIJEME ZA KULTURNO BUĐENJE

Bedem fest oštro osuđuje vandalizam na drevnim zidinama Bedema i poziva na akciju.

Ponovljeni čin varvarstva direktan udar na kulturnu baštinu.

(U Nikšiću, 6. Aprila 2018. godine) Bedem fest, kao istrajan glasnik u valorizaciji i promociji zidina starog grada u Nikšiću, oštro osuđuje devastaciju kulturne baštine, istorijski važnog mjesta i očigledan nedostatak poštovanja prema resursima svoga grada. Iz godine u godinu, svjedočimo činovima vandalizma ali nikada do sada u ovolikoj mjeri nije uništena infrastruktura Bedema.

Niksic-Fortress-Bedem

Kao tim koji se već devetu godinu zaredom veoma savjesno odnosi prema tom lokalitetu, kako tokom priprema i realizacije Bedem festa, tako i tokom brojnih volontersko-radnih akcija tokom godine, ne možemo a da se ne iskažemo svoje razočaranje. Uostalom, to je naša dužnost i ujedno moralni čin na koji nas obavezuje ljubav prema starom gradu.

Poznato je da je gradska tvrđava restaurirana prije više od 20 godina i da je sijala punim sjajem. Svijetla starog grada sijala su nekoliko godina ali postepeno Bedem je ponovo pretvoren u ruglo.

Misija Bedem festa nije samo muzika, već je to zaštita i očuvanje drevnih zidina. Tek nakon toga dolazi valorizacija i digitalizacija kulturno-istorijske baštine kroz jasnu platformu kulturološko-turističke ponude. I godinama ukazujemo na neophodnost, značaj i pozitivne povratne reperkusije valorizacije gradske tvrđave po ukupan život Nikšića.

Deveti slogan našeg festivala “Tvoj grad” ponovo je usmjeren na očuvanje, poštovanje, vredovanje, promociju, pripadanje i ljubav prema svome gradu!
Bedem fest poziva sugrađane, sugrađanke, prijatelje, umjetnike ali i sve koji poštuju Nikšić i sve njegove resurse da se u ponedjeljak 9. aprila u 10 časova okupimo na drevnim zidinama i ponosno očistimo sav nered koji je tamo ostavljen.

Jer, dame i gospodo, vrijeme je za kulturno buđenje i otpor svakom nepoštovanju kulturno istorijske baštine!

Organizacioni tim Bedem festa

Izjava:
Petar Šundić, direktor Bedem fest-a

„Kako je Bedem fest postepeno zauzimao svoje mjesto na festivalskoj mapi, pažnja ukupne javnosti postajala je sve veća. Nezavisno od Bedem festa, organizovali smo veliki broj volontersko-radnih akcija u cilju čišćenja tvrđave i otklanjanja sezonskog rastinja i trnja. Nijedne godine, očuvanje i značaj drevnih zidina nije izostao iz tematskog koncepta festivala. Šeste godine za redom porukom “Mir, brate, mir” još jednom smo htjeli da pozovemo sugrađane da se savjesno odnose prema simbolu svoja grada. Nikada nijesmo stali na tom putu.

Nikšić je uvijek bio grad poštenih i čestitih pojedinaca i uvjeren sam da će i privrednici ovog grada pomoći da se počinjena šteta sanira. Ne zbog Bedem festa, već zbog budućeg života u starom gradu. To je naša obaveza. Ovo je čin inspirisan savjesnim odnosom prema tvrđavi. Neka naš primjer, sređivanja tvrđave po ko zna koji put nakon vandalizma, posluži i drugima da krenu našim putem a ujedno bude i jasna poruka da borba za očuvanje culture baštine našeg Nikšića nikad ne treba stati!”

About The Author

Number of Entries : 980

Leave a Comment

Scroll to top