Uručena plaketa za najbolji rad na temu “Socijalna integracija Roma u Crnoj Gori” Reviewed by Momizat on . ovodom Svjetskog dana Roma, 8. aprila, Ministarstvo kulture, je u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava organizovalo je svečanost na kojoj je u ovodom Svjetskog dana Roma, 8. aprila, Ministarstvo kulture, je u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava organizovalo je svečanost na kojoj je u Rating: 0
You Are Here: Home » Kultura » Uručena plaketa za najbolji rad na temu “Socijalna integracija Roma u Crnoj Gori”

Uručena plaketa za najbolji rad na temu “Socijalna integracija Roma u Crnoj Gori”

ovodom Svjetskog dana Roma, 8. aprila, Ministarstvo kulture, je u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava organizovalo je svečanost na kojoj je uručena plaketa za najbolji istraživački prilog objavljen u medijima u 2017. godini na temu “Socijalna integracija Roma u Crnoj Gori”.

GetImage

Nagradu je laureatu, Budimiru Damjanoviću, za rad „Istorija, život i položaj Roma“, objavljen u časopisu za medijsku kulturu i istraživanje „Medijska politika“, uručio generalni direktor Direktorata za unaprjeđenje i zaštitu prava manjinskih naroda Leon Gjokaj.

Na svečanosti su govorili generalni direktor Direktora za medije u Ministarstvu kulture Željko Rutović, generalni direktor Direktorata za unaprijeđenje i zaštitu prava manjinskih naroda u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Leon Gjokaj, predsjednica žirija Azra Hrapović i ovogodišnji laureat Budimir Damjanović.

Generalni direktor Rutović je u svom obraćanju istakao: „Važno je da kao multietničko i mutikulturološko  društvo sve naše specifičnosti, sve naše pojedinosti i identitete na najbolji način afirmišemo i predstavimo i činimo ih vrijednim suživota. Bogata istorija naših multikulturoloških obilježja krasi našu ukupnu povjesnicu“.

Leon Gjokaj je čestitao Svejtski dan Roma pripadnicima Romske populacije i svima koji podstiču integraciju Roma u crnogorsko društvo.

„Ministarstvo kulture već jedanaestu godinu za redom realizuje godišnji konkurs na temu „Socijalna integracija Roma u Crnoj Gori“, a u saradnji sa Ministarstvo za ljudska i manjinska prava organizuje ovu svečanost. Medijska propraćenost je veoma važna za pripadnike manjinskih naroda i ostavrivanje manjinskih prava u Crnoj Gori. Država Crna Gora se u pregovaračkom poglavlju 3 obavezala da, pored albanskog, zaštiti i romski jezik. Danas imamo primjere dobre prakse o izvještavanju vezanom za Rome u medijima, za razliku od predhodnog perioda gdje su često predstavljani u negativnom kontekstu“ – kazao je Gjokaj.

Predsjednica žirija Azra Hrapović zahvalila se prisutnima i obrazložila odluku žirija. Istakla je da je prilog odabran zbog sveobuhvatnosti tema koje je autor obradio.

Laureat Budimir Damjanović osvrnuo se na prikupljanje i obradu materijala i teme koje je obradio i zahvalio se žiriju na priznanju.

Komisija u sastavu: Azra Hrapović, Aet Salh i Mijodrag Đurović, odlučivala je o prispjelim medijskim sadržajima po Konkursu za najbolji istraživački prilog objavljen u medijima u 2017. godini na temu “Socijalna integracija Roma u Crnoj Gori”, koji je raspisalo Ministarstvo kulture.

About The Author

Number of Entries : 921

Leave a Comment

Scroll to top