Bogdanović: Vlada ostaje posvećena konceptu pune nezavisnosti Javnog servisa Reviewed by Momizat on . Ministar kulture Aleksandar Bogdanović povodom izrade Ugovora o pružanju javnih usluga između Vlade Crne Gore i RTCG saopštio je da Vlada ostaje posvećena konce Ministar kulture Aleksandar Bogdanović povodom izrade Ugovora o pružanju javnih usluga između Vlade Crne Gore i RTCG saopštio je da Vlada ostaje posvećena konce Rating: 0
You Are Here: Home » Društvo » Bogdanović: Vlada ostaje posvećena konceptu pune nezavisnosti Javnog servisa

Bogdanović: Vlada ostaje posvećena konceptu pune nezavisnosti Javnog servisa

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović povodom izrade Ugovora o pružanju javnih usluga između Vlade Crne Gore i RTCG saopštio je da Vlada ostaje posvećena konceptu pune nezavisnosti javnog servisa i zahtijeva puno izvršavanje zakonskih obaveza, konkretno u slučaju davanja saglasnosti na Prijedlog ugovora. Bogdanović je pozvao Savjet Javnog servisa da Vladi dostavi finalni tekst Ugovora o pružanju javnih usluga između Vlade i RTCG. Taj dokument će, kako je poručio Bogdanović, Vlada prioritetno i u skladu sa svojom procedurom staviti na dnevni red narednog zasijedanja.

8825e2bdccdae409145469e890539818

“Prošlo je nešto više od mjesec od održanog sastanka sa menadžmentom i predsjednikom Savjeta RTCG, kada je Radni tim Vlade Crne Gore prihvatio svih osam amandmana na Predlog ugovora o pružanju javnih usluga između Vlade Crne Gore i RTCG, koje su predložili predstavnici javnog radiodifuznog servisa. Shodno međunarodnim standardima i zakonskim rješenjima, ovaj Predlog ugovora baziran je na Saopštenju Evropske komisije o primjeni pravila o državnoj pomoći za javne radiodifuzne usluge (2009/C 257/01) i sadrži garancije i koncept institucionalne, finansijske i političke nezavisnosti RTCG. Međutim, od tada se gubi svaki trag ovom Ugovoru i od nadležnih iz RTCG nismo dobili informaciju, u kojoj fazi i u kom statusu se ovaj Ugovor i nalazi,“ saopštio je Bogdanović.

Bogdanović je istakao da su odgovori na ta pitanja u interesu javnosti te da ih očekuju od predsjednika i članova Savjeta, tim prije i prevashodno jer su u javnom interesu. Dodao je da su pojedini članovi Savjeta u svojim nastupima krajem prosle i početkom ove godine, pokušali imputirati, doduše neuspješno, Vladi, opstrukciju, na planu potpisivanja tog Ugovora.

„Sa ove distance, može se reći da su takvi istupi bili više dnevno-politikanskog, a manje profesionalnog i odgovornog poimanja dužnosti predsjednika i članova Savjeta, koji ove funkcije obavljaju u ime države tj. osnivača. Vlada ostaje posvećena konceptu pune nezavisnosti javnog servisa i zahtijeva puno izvršavanje zakonskih obaveza, konkretno u ovom slučaju davanja saglasnosti na predmetni ugovor,“ istakao je Bogdanović.

Bogdanović kaže da kada finalni tekst Predloga ugovora od strane Savjeta RTCG bude dostavljen Vladi, ona će prioritetno i u skladu sa svojom procedurom isti staviti na dnevni red svog narednog zasijedanja.

„Toliko o konkretnom odnosu prema javnom interesu za koji je, da podsjetim, Vlada Crne Gore shodno predlogu ugovora za naredni trogodišnji period opredijelila oko 40 miliona eura za pružanje javnih servisa, čiji iznos u potpunosti garantuje održivo funkcionisanje javnog radiodifuznog servisa”,“ rekao je on.

Izvor: AntenaM

About The Author

Number of Entries : 921

Leave a Comment

Scroll to top