Umjetnost i kultura kao motiv Reviewed by Momizat on . INTERVJU SA JELENOM ĐUKANOVIĆ U novom broju razgovaramo sa našom istaknutom modnom kreatorkom Jelenom Đukanović, koja je od nedavno preuzela funkciju direktoric INTERVJU SA JELENOM ĐUKANOVIĆ U novom broju razgovaramo sa našom istaknutom modnom kreatorkom Jelenom Đukanović, koja je od nedavno preuzela funkciju direktoric Rating: 0
You Are Here: Home » Kultura » Umjetnost i kultura kao motiv

Umjetnost i kultura kao motiv

INTERVJU SA JELENOM ĐUKANOVIĆ

U novom broju razgovaramo sa našom istaknutom modnom kreatorkom Jelenom Đukanović, koja je od nedavno preuzela funkciju direktorice JU Muzeji i galerije Nikšić.

Novine-Jelena Djukanovic foto Darko Jovanovic

Otkada datira Vaše interesovanje za umjetnost i kulturu, obzirom da ste cijeli život posvetili ovim djelatnostima?

-Interesovanje za umjetnost, tačnije za izražavanje kroz tekstil, crtež ili sliku javilo se u mom najranijem djetinjstvu, kako to obično i biva- kroz igru. Zahvaljujući ohrabrenju nastavnice likovnog u osnovnoj školi, upisala sam Školu za industrijsko oblikovanje- odsjek za dizajn tekstila, a studije nastavila na Fakultetu primenjenih umetnosti na katedri tekstila. Postdiplomske studije sam završila na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, na vajarskom odsjeku pod mentorstvom prof. Pavla Pejovića.

Kako je tekla Vaša karijera umjetnika?

-Istraživanje u oblasti tekstila kroz tkani i štampani tekstil, meku skulpturu, slikarstvo i kostimografiju je polje mog stalnog interesovanja. Pored brojnih samostalnih izložbi, autor sam kostima za 22 pozorišne predstave, 7 igranih fimova, velikog broja muzičkih I reklamnih spotova, tv drama, scenografija…

Je li teško u ovom, pa i u svakom vremenu izboriti se kao „freelancer“?

-Status samostalnog umjetnika “freelancer”-a omogućava umjetniku neograničen prostor, umjetničku slobodu u izražavanju i izboru saradnika, a otežavajuća okolnost je relativno malo tržište i nedovoljna svijest o potrebi angažovanja profesionalaca.

U kojoj je fazi Vaša umjetnička aktivnost po kojoj ste poznati u Regionu, a to je uvođenje tradicionalne crnogorske nošnje u modne trendove, a koja je i samim tim i izuzetan doprinos očuvanju tradicije i kulturne baštine Crne Gore?

-Fokus u mom dugogodišnjem bavljenju tekstilom, bilo da je u pitanju savremeno odijevanje, kostimografija, meka skulptura ili tkani tekstil je na etnologiji i proučavanju tekstilnog nasljeđa Crne Gore. Veoma bogata tradicija i kulturni uticaji istoka i zapada čine našu baštinu veoma raznovrsnom, bogatom i veoma inspirativnom za umjetnika. Tradicionalne zanatske tehnike kojima prijeti izumiranje: tkanje, vez, pletenje, čipka i konstrukcija djelova narodne nošnje su zastupljene u kolekcijama koje sam dizajnirala i koje su prikazivane u zemlji i inostranstvu (Bauo- skrinja paštrovska, Tornaleta- bijelo na bijelom, Zvjezdana prašina, Hello Mr. Fibonacci, Manine, Doclea, Habit…) Smatram da sam dosadašnjim radom tek dotakla bogatu riznicu naše prošlosti, da je izvor neiscrpan, a potreba i misija je da je sačuvamo i zaštitimo za budućnost.

Novine-Jelena Djukanovic kolekcija foto Anka Gardasevic

Foto: Anka Gardašević

Smatrate li da je Vaše postavljenje na mjesto direktorice „JU Muzeji i galerije Nikšić“ nešto što ste tokom Vaše umjetničke karijere priželjkivali i nešto što Vam u svakom slučaju pripada? Da se zaključiti da ste Vi prava osoba na pravom mjestu.


-Moj trenutni angažman na mjestu direktora JU Muzeji i galerije Nikšić je proizvod procjene da umjetnik velikog iskustva može da unaprijedi ustanovu jer poznaje potrebe i probleme u praksi.

Recite nam koji su Vaši planovi na novoj funkciji u predstojećem periodu?

-S obzirom da je 2018. godina proglašena za Evropsku godinu kulturne baštine, pred nama je veoma mnogo posla na istraživanju, prezentovanju i unapređenju materijalne i nematerijalne kulturne baštine na teritoriji opštine Nikšić- od praistorijskog perioda do novije istorije. Turistička valorizacija arheološkog nalazišta Crvena Stijena, Bedema, Muzeja i njihov međunarodni vizibilitet su naši prioritetni zadaci u narednom periodu. Uradili smo rebranding štampanog materijala, muzejski vodič, novi logo- vizuelni identitet, moderan web sajt ustanove, u planu je osnivanje suvenirnica sa replikama predmeta iz naših zbirki. Bedem će biti pozornica za brojne programe i koncerte za sve uzraste. Radionice, predavanja i kvalitetne izložbe značajnih i mladih umjetnika će naše galerije pozicionirati kao mjesta ne samo umjetničkih, već i društvenih događaja za okupljanja stručne I šire publike. Tradicionalna izložba koja će krajem svake godine okupiti nikšićke likovne stvaraoce, je ustanovljena sa ciljem da promoviše i podrži mlade umjetnike, a već afirmisani da predstave publici svoja djela. Najavljeni početak radova na sanaciji zgrade Dvorca kralja Nikole je vijest koja raduje sve Nikšićane, a na proljeće se nastavlja i II faza konzervatorsko restauratorskih radova na Bedemu.

Razgovarao: Vladimir Šestović

About The Author

Number of Entries : 921

Leave a Comment

Scroll to top