Danas je katolički Božić! Reviewed by Momizat on . Katolici širom svijeta danas proslavljaju najradosniji praznik, Božić koji obilježava rođenje Isusa Krista, sina Božijeg. Prema Bibliji, Isusa je rodila je Djev Katolici širom svijeta danas proslavljaju najradosniji praznik, Božić koji obilježava rođenje Isusa Krista, sina Božijeg. Prema Bibliji, Isusa je rodila je Djev Rating: 0
You Are Here: Home » Društvo » Danas je katolički Božić!

Danas je katolički Božić!

Katolici širom svijeta danas proslavljaju najradosniji praznik, Božić koji obilježava rođenje Isusa Krista, sina Božijeg.
Merry-Christmas
Prema Bibliji, Isusa je rodila je Djevica Marija koja je začela bezgrešno, a u porodu joj je pomogao njen vjerenik Josip. Isus se rodio u štali u gradu Betlehemu, okružen domaćim životinjama, zbog čega vjernici na Božić ispod bora imaju jaslice i figure ovaca.

Brojni su običaji koji se razlikuju od zemlje do zemlje za ovaj praznik, ali srž svakog je da je to vrijeme predviđeno za porodicu i molitvu. Ranom zorom vjernici odlaze na misu, a potom slijedi zajednički ručak za koji se pripremi bogata trpeza koja je nezamisliva bez pečenja i brojnih gurmanskih jela.

Na trpezi se obavezno nalaze i suvi kolačići koji su pripremani mnogo dana ranije i čuvani za ovaj praznik. Djeca pjevaju božićne pjesme, a stariji se druže. Takođe, obavezni su pokloni koji se ostavljaju ispod jelke. Djeca vjeruju kako je te poklone donio Djeda Mraz tokom Badnje noći.

About The Author

Number of Entries : 1085

Leave a Comment

Scroll to top