Đukanović o kandidaturi: Na mene neće uticati ni Istok, ni Zapad Reviewed by Momizat on . Lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović kaže da na njegovu moguću kandidaturu za predsjednika države neće uticati bilo čija sugestija, savjet, ili Lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović kaže da na njegovu moguću kandidaturu za predsjednika države neće uticati bilo čija sugestija, savjet, ili Rating: 0
You Are Here: Home » Društvo » Đukanović o kandidaturi: Na mene neće uticati ni Istok, ni Zapad

Đukanović o kandidaturi: Na mene neće uticati ni Istok, ni Zapad

Lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović kaže da na njegovu moguću kandidaturu za predsjednika države neće uticati bilo čija sugestija, savjet, ili pritisak sa Istoka ili Zapada.

25c2ecc3980de6a3e115e94e806297cc

U intervjuu za Pobjedu, navodi da niko i nikada, bilo iz Rusije ili Amerike, s njim nije razgovarao jezikom ucjena.

U Demokratskoj partiji socijalista, kaže Đukanović, o kandidatu za nasljednika Filipa Vujanovića uveliko razgovaraju, ali odluku još nijesu donijeli.

„U slučaju da se kandidujem, možete biti apsolutno sigurni da na to neće imati ama baš nikakav uticaj bilo čija sugestija, savjet ili pritisak, dolazio on sa Istoka ili sa Zapada. Uostalom, nikada i niko ni sa jedne istočne ili zapadne adrese sa mnom nije razgovarao na taj način“, kazao je Đukanović.

On, kako je rekao, vidi da spekulacije o navodnim pritiscima na njega ne jenjavaju.

Prema riječima Đukanovića, čelnike opozicije suštinski povezuje ista ideja a to je osvajanje vlasti po svaku cijenu.

„Jedni su plaćeni ruskim novcem, drugi, koji sebe nazivaju građanskom opozicijom, htjeli bi preko izdajničke, petokolonaške pesnice Demokratskog fronta da se domognu državnih funkcija“, kazao je Đukanović.

Upitan da prokomentariše to što je DPS u Tuzima i u Petnjici dobila više albanskih i bošnjačkih glasova nego Bošnjačka i albanske stranke, kazao da je to presedan, posebno na Balkanu.

„Politika DPS-a duže od četvrt vijeka uživa veoma moćnu podršku, koja se nikada nije spustila ispod 40 procenata, a prelazila je i 55 odsto biračkog tijela. Tu politiku stameno podržavaju manjine, što potvrđuje vitalnost građanskog koncepta crnogorskog društva“, rekao je Đukanović.

Rezultati nedavno završenih lokalnih izbora, smatra on, pokazuju možda sporiji, ali ipak konstantan rast procrnogorskog biračkog tijela.

„Ne govorim samo o DPS-u, Socijaldemokratama, ili o nacionalnim partijama manjinskih naroda koje godinama participiraju u vlasti, nego i o Socijaldemokratskoj partijii i pokretu Ura, čiji glasači, uvjeren sam, te stranke ne podržavaju iz anticrnogorskih pobuda, naprotiv. Bez obzira na moguće animozitete prema DPS-u ili meni lično, u svakom kritičnom političkom trenutku njihovi glasači pokazivali su izuzetnu odgovornost u odnosu na crnogorski i nacionalni državni interes“, kazao je Đukanović.

On se, kako je rekao, ne bi iznenadio da opozicija bojkotuje predstojeće predsjedničke izbore.

Đukanović je dodao da je atmosfera linča i progona koju, kako je naveo, konstantno podstiče opozicija i njoj naklonjeni mediji, samo nastavak napora da se u Crnoj Gori preslika model iz oktobra 2016.

„Ipak, to nije imalo uticaja na rezultat lokalnih izbora, koji ne pokazuju značajnija pomjeranja na političkoj sceni Crne Gore, posebno ne na štetu procrnogorskih birača. Na suprotnoj strani smo, međutim, dobili puku preraspodjelu glasova unutar istog bloka, što dokazuje da, uprkos nekim spoljnim razlikama, čelnike opozicije suštinski povezuje ista ideja“, istakao je Đukanović.

Kočijaški rječnik i nasilništvo, kako je rekao,, datira od ranije, a posebno je, cijeni Đukanović, bilo izraženo tokom anti-NATO, odnosno pojačane anticrnogorske kampanje.

„Sjetite se izbora u Beranama, izbornog dana u Budvi, sramnog performansa u parlamentu. Nažalost, DF su u međuvremnu nadmašili njihovi sljedbenici – SDP, Demokrate i poletarci URA, u odnosu na koje čelnici DF-a danas djeluju kao englesko plemstvo. Svi su, zahvaljujući agresivnosti i nevaspitanju, doživjeli rapidan pad rejtinga. Riječ je, pritom, o mlađim ljudima od kojih se ipak očekivao viši nivo demokratske kulture“, kaže Đukanović.

Na pitanje zašto je on glavna meta, Đukanović vjeruje da je „riječ o ozbiljnoj frustraciji“.

„Umjesto da ozbiljno analiziraju vlastite propuste, oni uzroke svog političkog debakla nastavljaju da traže u politici DPS-a i u meni lično. U toj pervertiranoj percepciji, od DPS-a se, kao pobjednika svih izbora, očekuje da preda vlast, a od mene da se povučem iz političkog života“, kazao je Đukanović.

Đukanović je uvjeren da je „želja za vlašću čelnika „građanske opozicije“ mnogo snažnija od njihove privrženosti crnogorskim nacionalnim interesima i tekovinama evropske demokratije“.

Smatra i da korijeni crnogorskih podjela sežu duboko u prošlost, i navodi da vjeruje u lojalnost premijera Duška Markovića.

„Sa Duškom Markovićem sarađujem punih 27 godina, od svoje prve Vlade, u kojoj je aktuelni premijer bio generalni sekretar. Od tada Marković nikada nije izašao iz najužeg kruga mojih saradnika. Riječ je o čovjeku koji ima jak osjećaj odgovornosti i pripadnosti političkom nasljeđu i političkim tekovinama savremene Crne Gore“, rekao je Đukanović.

Izvor: AntenaM

About The Author

Number of Entries : 1085

Leave a Comment

Scroll to top