Prim. dr Mijanović: Dosljedno svom programu i svojim načelima Reviewed by Momizat on . Večeras je u sali „Zahumlja“ u 19h, obilježen dan Društva prijatelja i poštovalaca Nikšića, u okviru koga je upriličen i omaž prvim predsjednicima Društva Bubi Večeras je u sali „Zahumlja“ u 19h, obilježen dan Društva prijatelja i poštovalaca Nikšića, u okviru koga je upriličen i omaž prvim predsjednicima Društva Bubi Rating: 0
You Are Here: Home » Slajdovi » Prim. dr Mijanović: Dosljedno svom programu i svojim načelima

Prim. dr Mijanović: Dosljedno svom programu i svojim načelima

Večeras je u sali „Zahumlja“ u 19h, obilježen dan Društva prijatelja i poštovalaca Nikšića, u okviru koga je upriličen i omaž prvim predsjednicima Društva Bubi Goloviću i dr Sobodanu Nikčeviću. U programu su govorili predsjednik Društva prim. dr Radovan Raco Mijanović, Slobodan Bato Mirjačić o Bubi Goloviću i publicista Maksim Vujačić o dr Slobodanu Ninčeviću. U okviru programa izvođači iz Nikšića – grupa Rebeka i Zoran Džiknić otpjevali su nekoliko pjesama o svom rodnom gradu.

Omaz Bubi Golovicu i Slobu Nikcevicu 01

Organizator događaja je bilo Društvo prijatelja i poštovalaca Nikšića, a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću i manifestacije „Septembarski dani – 2017.“ Govor predsjednika Društva prim. dr Radovana Raca Mijanovića prenosimo u cijelosti:

„Poštovani Nikšićani, dragi naši gosti, prijatelji i poštovaoci Nikšića iz drugih sredina, članovi Društva, novinari i umjetnici koji ste večeras sa nama, srdačno vas pozdravljam i želim da se, u najkraćem, osvrnem na istorijat i rad ovog društva u protekle 22. godine.

Naše Društvo je osnovano u hotelu Onogošt 29. septembra 1995. godine. Svečanosti je prisustvovao veliki broj građana i tom prilikom su potpisali svoje članstvo u njemu.

Napominjem, da je tada naglašeno da su i bez tog formalnog potpisa članovi društva i svi drugi koji to žele, bili oni stanovnici ove opštine ili drugih gradova u Crnoj Gori, regionu i svijetu.

Društvo je od te 1995. godine, jednog smutnog i teškog vremena – do danas dijelilo sudbinu šire zajednice, imalo uspone i padove u radu, ali uvijek ostajalo dosljedno svojem programu i osnovnim načelima, na dobrobit Nikšića i Crne Gore o čemu, poštujući vrijeme, ovom prilikom neću opširnije govoriti.

Držim, ipak, da treba akcentovati makar dva perioda: onaj od 2001. godine, kada je intenzivirano djelovanje društva i postignut kontinuitet njegovih aktivnosti i ovogodišnji period – iz istog razloga.

Dakle, tada je konstituisan novi Upravni odbor, usvojen plan rada, izabran predsjednik dr Slobo Nikčević, a za počasnog predsjednika Boško Buba Golović, za njegov odlučujući veliki doprinos Društvu. Izabrani su i predsjednik upravnog odbora Branko Abramović i rukovodioci sekcija: za kulturu življenja, kulturnoumjetničku djelatnost, zaštitu kulturnoistorijskih spomenika i prirode, urbanih vrijednosti, za ekologiju i drugi.

Pomenuću još i ovo:
Raspisan je tradicionalni konkurs za najljepše uređene segmente grada: vrt, baštu, balkon, ulaz u stambenu zgradu, krug preduzeća, priređene izložbe fotografija, afirmisani mladi talenti, preduzete aktivnosti na aktuelizovanju odluke o stavljanju pod zaštitu Trebjese kao posebnog prirodnog predjela, kao i izvršenju testamenta člana Društva pokojne Dare Đuričić o popravci sata na Sabornoj crkvi, za to je ostavila 5.000 maraka i zalaganje društva za poštovanje zakonskih odredbi i opštinske odluke o zaštiti rijeka i bolju saradnju sa nadležnim opštinskim službama. U saradnji sa hotelom Onogošt 2004. godine konstituisana je manifestacija Dobri duh Onogošta – Nikšića.“

Omaz Bubi Golovicu i Slobu Nikcevicu 02

About The Author

Number of Entries : 980

Leave a Comment

Scroll to top