KANSKI KLASICI SRIJEDOM Reviewed by Momizat on . U srijedu 07. juna u Nikšićkom pozorištu u 20h, u okviru filmskog programa KANSKI KLASICI SRIJEDOM, biće prikazan film „Skupljači perja“ režisera Aleksandra Saš U srijedu 07. juna u Nikšićkom pozorištu u 20h, u okviru filmskog programa KANSKI KLASICI SRIJEDOM, biće prikazan film „Skupljači perja“ režisera Aleksandra Saš Rating: 0
You Are Here: Home » Kultura » KANSKI KLASICI SRIJEDOM

KANSKI KLASICI SRIJEDOM

U srijedu 07. juna u Nikšićkom pozorištu u 20h, u okviru filmskog programa KANSKI KLASICI SRIJEDOM, biće prikazan film „Skupljači perja“ režisera Aleksandra Saše Petrovića iz 1967. godine. U okviru navedenog programa biće prikazana još dva filmska ostvarenja koja su učestvovala na Festivalu u Kanu: 14. jun Petparačke priče (dobitnik Zlatne palme) režisera Kventina Tarantina iz 1994. i Čudne igre režisera Mihaela Hanekea iz 1997.. Organizator događaja je JU Nikšićko pozorište , a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

Screenshot_2017-06-05-10-10-38-708_com.google.android.gm

„Skupljači perja“ je jugoslovenski film režisera Aleksandra Saše Petrovića snimljen 1967. godine. Radnja filma se bazira na životu Roma u jednom selu na sjeveru Vojvodine, ali film se bavi daleko složenijim temama poput ljubavi, međuetničkih i socijalnih odnosa. Glavne uloge tumače Bekim Fehmiu, Olivera Vučo i Velimir Bata Živojinović. „Skupljači perja“ se smatra za jedan od najznačajnijih filmova crnog talasa i jugoslovenske kinematografije uopšte. 1967.osvojio je Gran pri žirija Filmskog festivala u Kanu, osvojio nagradu Međunarodnog udruženja filmskih kritičara a bio je nominovan za Zlatnu palmu Filmskog festivala u Kanu; 1968. nominacija za Oskara za najbolji strani film; 1969. Zlatni globus – nominacija za najbolji film van engleskog govornog područja.
Muziku za film je birao sam Aleksandar Petrović, a ističu se pjesma „Đelem, đelem“ (koju pjeva Olivera Vučo) kao osnovna muzička tema u filmu i „Kerda Mile bari škoda“.

Ove godine se navršilo 50 godina od učešća ovog filmskog ostvarenja na Festivalu u Kanu.

About The Author

Number of Entries : 1085

Comments (1)

  • dzevad kadrija

    nigdje ni slova o izvodjacima ‘ spic-pjesme’ ‘Kerda Mile Bari Skoda’ — valjda zasluzuju neki filmski spomen??

    Odgovori

Leave a Comment

Scroll to top