Baletski spektakl „Čipolino“ u Pozorištu Reviewed by Momizat on . U utorak, 21. februara, na repertoaru Nikšićkog pozorišta, sa početkom u 17 i 19h, biće priređen baletski spektakl „Čipolino“, kojeg izvode nikšićke, podgoričke U utorak, 21. februara, na repertoaru Nikšićkog pozorišta, sa početkom u 17 i 19h, biće priređen baletski spektakl „Čipolino“, kojeg izvode nikšićke, podgoričke Rating: 0
You Are Here: Home » Kultura » Baletski spektakl „Čipolino“ u Pozorištu

Baletski spektakl „Čipolino“ u Pozorištu

U utorak, 21. februara, na repertoaru Nikšićkog pozorišta, sa početkom u 17 i 19h, biće priređen baletski spektakl „Čipolino“, kojeg izvode nikšićke, podgoričke i barske balerine – učenice Baletske škole „Princeza Ksenija“. Organizatori su JU Nikšićko pozorište i Baletska škola „Princeza Ksenija“, a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

IMG_20170219_131806

Predstavu „Čipolino“ karakteriše ubjedljiv koreografski i rediteljski rukopis poznate umjetnice Nacionalne opera iz Sofije Katje Petrovske i njenih asistenkinja: Ane Halas, Emme Veljić i Svetlane Tcidiline. Pažnju publike plijeni i narativna scenografija Vane Prelević, živopisni kostimi Opere DONJECK iz Ukrajine i muzika poznatog ruskog kompozitora Karema Hačaturjana. Vješto upakovani umjetnički izrazi donose novo iščitavanje tog dramskg baletskog komada, nastalog iz djela Đanija Rodarija, jednog od najpoznatijih italijanskih pisaca za djecu, dobitnika Andersenove nagrade. Producentica  i direktorka projektaje Vanja Pantović.

„Čipolino“ je zanimljiva priča o dobru i zlu i namijenjena je najmlađoj publici, a virtuozno ukubinovanom igrom, pokretom i muzikom, na sceni je pričaju 176 balerina i prvak beogradskog Narodnog pozorišta Jovica Begojev. Čipolino je fiktivni lik koji se, po prvi put pojavljuje iz pera Rodarija, pod naslovom „Priča o Čipolinu“ (II romanzo di Cipollino). Djelo je takođe poznato po njegovom izmijenjenom, kasnje datom nazivu „Avanture Čipolina“ („Le avventure di Cipollino“), iz 1957. godine. Posebnost ovog literalnog djela je u tome što donosi naraciju o borbi dobra i zla, političkom ugnjetavanju, odnosno potlačenih i progoniteljima. Priča je postala toliko popularna da je, po njoj u ukrajinskom akademskom baletu „Ševčenko“, 1974. godine rađen balet.

Baletski spektakl „Čipolino“, u produkciji Baletske škole „Princeza Ksenija“ premijerno je izveden 2002.godine, a obnovljen 2014. Repremijera koja je izvedena prije dva mjeseca na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, izdvojila se od prethodnih varijanti po još komičnioj interpretaciji teksta, koja iz sekunde u sekundu, donosi promjene na sceni, darujući publici, bez obzira da li su u pitanju djeca ili odrasli, uzbudljivu i dinamičnu radnju sa tri igrokazna čina. Na sceni se smjenjuje 176 balerina, koje uz Jovicu Begojeva, prvaka beogradskog Narodnog pozorišta, mimikom, pokretom i plesom, „baštensku priču“ usreređuju na Čipolina, mladog luka i njegovu borbu da prekine nepravedan odnos vlasti neobične kraljevine prema povrću, odnosno nedužnom stanovništvu grada. Voćna aristokratija, sa princom Limunom na čelu, koju podržava nadmeni don Paradajz, na okrutan način pokušava da održi svoju moćnu i privilegovanu poziciju. U prvi plan ova baletska predstava postavlja važnost drugarstva i slodidarnost, posebno u momentima kada je zajednica suočena sa naizgled nepremostivim teškoćama. Nakon svih peripetija, sloga i prijateljstvo pobjeđuju, a veselje i ples dugo traju. Uigranost baletskih pokreta i glume doveden je do najsitnijih detalja, tako da mlade balerine na sceni djeluju kao jedno biće.

Ulaz je besplatan, a sve dodatne informacije možete dobiti posredstvom telefona: 040 / 213 566; 068 / 461 310, ili na biletarnici Nikšićkog pozorišta, u ponedjeljak (20. februara), od 10 do 20 sati i u utorak  (21. februara), od 10 do 19 sati.

About The Author

Number of Entries : 1078

Leave a Comment

Scroll to top