Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra „POZDRAV IZ AUSTRIJE VII“ Reviewed by Momizat on . U petak 10. februara u Nikšićkom pozorištu u 20h, biće održan KONCERT CRNOGORSKOG SIMFONIJSKOG ORKESTRA "POZDRAV IZ AUSTRIJE VII". Kao i tokom prethodnih godina U petak 10. februara u Nikšićkom pozorištu u 20h, biće održan KONCERT CRNOGORSKOG SIMFONIJSKOG ORKESTRA "POZDRAV IZ AUSTRIJE VII". Kao i tokom prethodnih godina Rating: 0
You Are Here: Home » Muzika » Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra „POZDRAV IZ AUSTRIJE VII“

Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra „POZDRAV IZ AUSTRIJE VII“

U petak 10. februara u Nikšićkom pozorištu u 20h, biće održan KONCERT CRNOGORSKOG SIMFONIJSKOG ORKESTRA „POZDRAV IZ AUSTRIJE VII“. Kao i tokom prethodnih godina, i na koncertu Pozdrav iz Austrije VII pod dirigentskom upravom čuvenog maestra iz Beča prof. Uve Tajmera – dirigenta bečke Folks opere i Opera bal orkestra uz crnogorske simfoničare će nastupiti istaknuti umjetnici, sopranistkinja  Brigita Šimon i koncertmajstor  Nandor  Sederkenjij. Program: bečki valceri, marševi, polke i arije. Organizatori su  Muzički centar Crne Gore u saradnji sa Austrijskom Ambasadom u Podgorici i JU Nikšićko pozorište, a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

PLAKAT 9 II 2017.indd

Uve Tajmer je stekao osnove svog muzičkog znanja kao član „Hora bečkih dječaka“, čiji je kasnije bio dirigent. Završio je dirigovanje na Bečkoj muzičkoj akademiji u klasi čuvenog profesora Hansa Svarovskog i studirao komponovanje kod Alfreda Ula.. U okviru Salcburškog Festivala, Uve Tajmer je radio kao asistent Karla Bema, Lorina Mazela i Džejmsa Levina. Od 1975. godine je angažovan u „Bečkoj narodnoj operi“ kao šef operskog studija i dirigent, a sarađivao je sa operskim kućama širom Evrope kao I sa Štutgartskom filharmonijom, Slovačkom filharmonijom, Tokijskim simfonijskim orkestrom, Operskim orkestrom iz Osake, Filharmonijom sjeverne Njemačke i Peterburškom filharmonijom. Do 1996. godine vodio je festival Operetsko ljeto u Donjoj Austriji, a dugo godina bio je dirigent Orkestra Johan Štraus. Godine 2013. proglašen je za dirigenta Festivala na jezeru Merbiš, jednim od najvećih operetskih festivala na svijetu. Radio je kao aranžer i kompozitor za : Bečki Ring Ansambl, Bečke virtuoze, Kvartet Küchl, Bečki gudački trio i Bečke Bidermajer soliste. Uve Tajmer je dirigent Bečkog operskog balskog orkestra i Bečkog klasičnog simfonijskog orkestra od 1983. Godine, sa kojima je održao mnogobrojne koncerte širom Evrope, i bio na turnejama u Americi, Aziji i Sjevernoj Americi. Njegovo svestrano muzičko iskustvo preporučilo ga je 1996. godine za gostujućeg profesora na Univerzitetu za muziku i reproduktivne umjetnosti u Beču.

Uve Tajmer uspješno sarađuje sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom od 2011. godine.

Sopranistkinja Brigita Šimon rođena je 1987. godine u Budimpešti. Nakon završene srednje škole upisuje pjevanje na Bečkom univerzitetu, kod profesorke Margit Klaushofer. Dobitnica je brojnih nagrada na međunarodnim takmičenjima. Godine 2009. bila je finalistkinja na takmičenju „Operalia Plasida Dominga”. Debitovala je na muzičkom festivalu u Štajru (Gornja Austrija), a nakon dvije godine postaje član „Programa za mlade umjetnike” maestra Plasida Dominga u Valensiji u Španiji, i biva angažovana u Operi Valensije u „Sopranator 3000”.
Nastupala je sa Plasidom Domingom, Žan-Lujem Grindom, Ruđerom Rajmondijem, Endrjuom Batistonijem, Hosé Manuelom Zapatom, Zubinom Mehtom… U toku 2013. godine je u dvorcu Šenbrun u Beču igrala Suzanu u Mocartovoj „Figarovoj ženidbi” i Adel u “Šišmišu” Johana Štrausa mlađeg.

About The Author

Number of Entries : 1085

Leave a Comment

Scroll to top