Koncert Jelice Mijanović „CRNA GORA – PORIJEKLO I INSPIRACIJA“ Reviewed by Momizat on . U petak 27. maja u Muzičkoj školi ,,Dara Čokorilo“ u 20h biće održan koncert CRNA GORA – PORIJEKLO I INSPIRACIJA Jelice Mijanović, gitara X NIKSIC GUITAR COMPET U petak 27. maja u Muzičkoj školi ,,Dara Čokorilo“ u 20h biće održan koncert CRNA GORA – PORIJEKLO I INSPIRACIJA Jelice Mijanović, gitara X NIKSIC GUITAR COMPET Rating: 0
You Are Here: Home » Kultura » Koncert Jelice Mijanović „CRNA GORA – PORIJEKLO I INSPIRACIJA“

Koncert Jelice Mijanović „CRNA GORA – PORIJEKLO I INSPIRACIJA“

U petak 27. maja u Muzičkoj školi ,,Dara Čokorilo“ u 20h biće održan koncert CRNA GORA – PORIJEKLO I INSPIRACIJA Jelice Mijanović, gitara X NIKSIC GUITAR COMPETITION/ prva etapa takmicenja u Muzičkoj školi. Organizatori ovog događaja su Muzički centar Crne Gore i Muzička škola ,,Dara Čokorilo“ Nikšić u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

Jelica_Mijanovic
Program pod nazivom ,,Crna Gora – Porijeklo i inspiracija”, čine djela savremenih kompozitora koji žive u Crnoj Gori ili su porijeklom iz Crne Gore, kao i djela kompozitora iz inostranstva inspirisana crnogorskim folklorom.

Vođena idejom da osmisli koncertni repertoar sa crnogorskim predznakom, Jelica Mijanović je stupila u kontakt sa crnogorskim i inostranim kompozitorima koji bi napisali djela za solo gitaru po motivima crnogorskog muzičkog folklora. Rezultat te saradnje su tri kompozicije savremenih autora iz Crne Gore, kao i četiri kompozicije autora iz Australije, Irana, Turske i Srbije/SAD-a inspirisanih guslama ili tradicionalnim pjesmama. Program je premijerno predstavljen u Bazelu, na festivalu ,,Culturescapes” 2013. godine. Uz dva izuzetka, riječ je o djelima posvećenim Jelici Mijanović, koje je već izvodila u Austriji, Francuskoj, Švajcarskoj i Srbiji, a koje će ovom prilikom premijerno izvesti u Crnoj Gori.
PROGRAM:

Vojislav Ivanović – Nostalgija

Tatjana Prelević – Pet retoričkih pitanja: Repeticija & Adinaton* (inspirisano lirskom narodnom pjesmom „Omer i Merima“)

Harold Greton – Black mountain (inspirisana crnogorskim narodnim pjesmama)*

Turgaj Atamer – Romansa po tradicionalnoj pjesmi „Još ne sviće rujna zora”*

Golfam Khajam – Gora (inspirisana guslama)* Dušan Bogdanović – Guslarski ričerkar*

Andre Ristić – Komad (inspirisan guslama)*

Filip Gavranović – Svita br. 1** Leo Đokaj – Lago (Jezero) *

Posvećeno Jelici Mijanović, crnogorska premijera ** crnogorska premijera

Ulaz je slobodan.

About The Author

Number of Entries : 1085

Leave a Comment

Scroll to top