Malo drugačije ljeto Reviewed by Momizat on . Ljeto je na izmaku. Iako dugo, neuobičajeno toplo, svi kao da hoćemo da ga zadržimo još malo i pokušamo da iskoristimo na najbolji način. Ponekad u gradu nije l Ljeto je na izmaku. Iako dugo, neuobičajeno toplo, svi kao da hoćemo da ga zadržimo još malo i pokušamo da iskoristimo na najbolji način. Ponekad u gradu nije l Rating: 0
You Are Here: Home » Nk u mom oku » Malo drugačije ljeto

Malo drugačije ljeto

Ljeto je na izmaku. Iako dugo, neuobičajeno toplo, svi kao da hoćemo da ga zadržimo još malo i pokušamo da iskoristimo na najbolji način. Ponekad u gradu nije lako izdržati visoke temperature, ali će nam sva ta energija koju smo skupili dobro doći u dugim i hladnim
zimskim danima.

Novine-Biciklizam Novine Niksica11

Ljeto je na izmaku. Iako dugo, neuobičajeno toplo, svi kao da hoćemo da ga zadržimo još malo i pokušamo da iskoristimo na najbolji način. Ponekad u gradu nije lako izdržati visoke temperature, ali će nam sva ta energija koju smo skupili dobro doći u dugim i hladnim zimskim danima. Sada sigurno svi preispitujemo sebe, da li je ovo što smo uradili to što smo željeli na početku ljeta. Prisjećamo se ‘velikih’ planova u koje se nešto uklapalo, a nešto bogami i nije. Nekome se u planove nije uklopio broj slobodnih dana, skoro svi smo imali slične probleme da u iste ukalkulišemo raspoloživa sredstva, jer ono što ljeto nudi i što bi svako od nas poželio za sebe sigurno ih prevazilazi. U prilog tome idu i ankete u medijima koje kažu da je veliki broj naših sugrađana ovo ljeto proveo u gradu.

Novine-Biciklizam Novine Niksica3

Carev most

Ovom prilikom pokušaćemo da vam damo nekoliko dobrih ideja i savjeta kako ljeto i u gradu može biti lijepo iskorišćeno. Nećemo pominjati odlazak na more ili planinu, zašto nam treba možda malo više vremena nego što ljudima koji žive u velikim gradovima, treba da dođu na posao, kao i brojna izletišta kakva su Krupac, Slano jezero ili Vučje. Ovdje ćemo dati svoj doprinos nečemu što zaista svako od nas, uz mala ulaganja, može da priušti,a to je vožnja biciklom.

Već se na našim ulicama i okolini vidi da su mnogi ljudi shvatili prednosti i blagodeti ovog prevoznog sredstva i da njegovi dani tek dolaze. Kako za aršin po kome mjerimo standarde i kvalitet života uvijek uzimamo zapadno- evropske zemlje možemo samo reći da se u mnogima od njih, posebno mediteranskim sa blažom klimom i ne postavlja pitanje čime se odvesti u trgovinu, na kafu sa prijateljima, čak i na posao. Centri gradova su zatvoreni za automobile tako da i na onim slučajnim fotografijama sigurno ćete uhvatiti po nekoliko bicikala u prolazu. Ne može se desiti da neko nema tu priliku, jer su svugdje punktovi gdje se isti za pristojnu cijenu mogu iznajmiti. Toliko o popularnosti bicikala u okruženju.

Novine-Biciklizam Novine Niksica9

Mala brana na Zeti blizu Vira

A sada o nama. Okolina Nikšića kao da je stvorena za uživanje na biciklu. Iste one predjele koje ste prošli vozeći se kolima jednostavno nećete prepoznati a ni onaj doživjaj slobode koji imate dok okrećete pedale i lagano klizite po asfaltu a smjenjuju se predivne slike koje ćete poželjeti da sačuvate. Nećemo pretjerati ako kažemo da će neke od njih podsjećati na one koje smo rado gledali prateći Tour de France. Poželite da siđete sa bicikla i protrčite ili se sakrijete u poljima kukuruza ili suncokreta. Čime se može platiti ovaj osjećaj mira i vraćenog djetinjstva? Nećete pogriješiti koju god maršutu da odaberete,prema Krupcu, Slanom jezeru i mostu na Moštanici ili pak Slivlju i Carevom mostu. Zalasci sunca, koje se ogleda u Zeti, zaista su spektakularni i neponovljivi. Ovog puta prednost ćemo, upravo zbog modrine rijeke, sjenovitosti i raznovrsnosti predjela, dati sjevernom dijelu grada tj. Gornjem polju i Rastovcu. Tamo ćete se nekako najbezbjednije osjećati ako ste početnik jer nema mnogo saobraćaja, a kada poželite da se odmorite za to imate više opcija, od neke samo vaše i divlje plaže, posebno lijepa mjesta sa malim branama nudi okolina Vira, do uređenih mjesta sa klupama, ljuljaškama i ligeštulima, zašto su se postarali vlasnici nekoliko izvanrednih konoba na Zeti. Ako napravite fotografije vodopada pored starog mlina na Vidrovanu i upitate šta je na njoj, sigurno dobar dio pitanih neće znati ni šta je, ni gdje se nalazi.Sve to nalazi se na samo desetak kilometara od centra grada. Ljubitelje prirode već vjerujemo tjera radoznalost da se upuste u avanturu. A sve ovo o čemu pišemo zaslužuje. Vozeći bicikl nekako ste najprije povezani sa samim sobom, zatim sa prirodom koja je štedro dala sve od sebe, pa ako ste u dobrom društvu da sve to podijelite onda je doživljaj zaista pravi. Samo pomislite koliko dobra ste učinili i svome tijelu, a i duši. Garantovano da ćete u ovom ambijentu teško prizvati i jednu jedinu lošu misao . Sada je na vama!

Novine-Biciklizam Novine Niksica

Izletište na Zeti

Možda za ovo ljeto i nijeste spremili bicikl, ali eto dobre ideje za sljedeće, premda se ono može voziti i dugo u jesen. Još po neko zapažanje sa ovih tura može biti od koristi, kako za jesenje tako i vožnje po toplim danima. Nikšić je prilično vjetrovit. Posebno vjetar koji nas često posjećuje za sunčanih dana, čuli smo od starih tzv. ‘sunčanik’. Vjerujte da može biti prilično varljiv posebno ako se otisnete van grada. Bez adekvatne garderobe, obučeni kao da idete na plažu nećete moći uživati, pa to može biti jedan od razloga da sljedeći put i ne odete, potpuno nesvjesni šta vas je to prošli put ometalo. Oko struka svezan ‘šuškavac’ za početak svakako može dobro doći. Pošto u našem gradu postoji samo jedna biciklistička staza, a na kojoj ćete takođe biti često u ‘bliskim susretima’ sa veoma brzim kamionima i ostalim učesnicima u saobraćaju, radi lične bezbjednosti moramo razvijati svijest o tome da je kaciga neophodna, danas se već i dobijaju prilikom kupovine bicikla, a mislimo da će se ubuduće za to pobrinuti i zakon.

Na kraju priče pošto smo već pomenuli učesnike u saobraćaju, moramo reći da ne stičemo utisak kako su biciklisti u njemu ravnopravni. Uz dužno poštovanje onih za koje jesu, a ima ih dosta, srećom, nailazimo i na prilično nervozne, posebno mlade ljude koji sviraju i ljutito pretiču kao da su zaista vidjeli najgoru moguću prepreku na putu, koju ne samo da neće propustiti, već neće ispoštovati ni minimum prava bicikliste kao ravnopravnog u saobraćaju. Stoga apel svim onim vozačima koji su se prepoznali, jer je svaka sličnost sa njima u priči namjerna, da malo prikoče, malo više poštuju sve one koji su u saobraćaju, sigurno će i oni bezbjednije stići tamo gdje su pošli.

Srdačan pozdrav iz redakcije Novina Nikšića, u nadi da smo vas malo potakli u razmišljanjima. Možda će ovo biti i vaš izbor, pa se vidimo na nekoj od pomenutih staza.

Piše: Aleksandra Šestović

Novine-Biciklizam Novine Niksica8

Vidrovan

Novine-Biciklizam Novine Niksica1

Zavrh

Novine-Biciklizam Novine Niksica2

Brezovački most

About The Author

Number of Entries : 1077

Leave a Comment

Scroll to top